معرفی دستگاه بن ماری | ||
---|---|---|
معرفی | دستگاه بن ماری از کلمه ی فرانسوی bain marie به معنی حمام آب گرم معادل انگلیسی water bath می آید, دستگاهی است که دارای حوضچه ای استیل که با آب پر می شود و ظروف مختلف آزمایشگاهی درون آن قرار می گیرد. حرکت همرفتی گرما در آب از حرارت مستقیم شعله جلوگیری کرده و سبب ایجاد حرارت یکنواخت و قابل کنترل در آن می شود .
محدوده دمایی فعالیت بن ماری معمولا در گستره ی دمای اتاق 25 تا 60 درجه سانتی گراد است ، برای دماهای بیش از 100 درجه ملزم به استفاده از یک درپوش با مشخصه های خاص می باشد. بن ماری ها معمولا در محدوده ظرفیت 2 تا 30 لیتر ساخته می شوند. اجزای دستگاه بن ماری آزمایشگاهی : دارای یک مخزن دو جدارهی استیل است که به خوبی عایق بندی شده است المنت: به منظور گرم کردن آب داخل بن ماری که دارای قدرت گرمایی متفاوتی هستند . بسته به حجم و گنجایش آب داخل دستگاه انتخاب می شوند .المنت ها عایق و پوشیده اند تا از تماس مستقیم الکتریسیته با آب جلوگیری شود . دماسنج: می تواند آنالوگ یا به صورت دیجیتالی باشد. ترموستات: به منظور تنظیم و تثبیت دمای آب موجود در مخزن استفاده می شود. در بسیاری از دستگاه های جدید از سیستم میکروکنترلی به منظور تنظیم دمای آب مخزن استفاده میکنند . انواع دستگاه بن ماری : بن ماری ساده ، بن ماری درب شیبدار ، بن ماری درب حلقوی |
|
نکات ایمنی | هنگام استفاده نباید ازمواد اشتعال پذیر و همچنین موادی از قبیل سفید کننده ها، نمک غلیظ و اسید و یا آب دیونیزه در آن استفاده نمود.
جهت حفاظت از دستگاه باید آن را به یک پریز برق وصل نموده که مجهز به سیستم تخلیه برق در زمین بوده تا در مواقع ضروری از اتصال و سایر پیامدهای مخرب برای دستگاه جلوگیری کند. حتما باید از آب تمیز برای پر کردن حوضچه ی دستگاه استفاده کنیم و از ریختن آب کثیف خودداری کنیم. به هنگام برداشتن و گذاشتن نمونه، باید توجه داشته باشیم که بر روی محفظه بخار قرار نگیرد، چون باعث سوختگی دستگاه می شود. در زمان روشن بودن دستگاه در دمای بالا، درب دستگاه را کاملا ببندیم تا آسیبی به دستگاه وارد نشود. از مایعاتی که دارای مقدار زیادی کلر هستند، برای دستگاه پرهیز کنیم و دستگاه را در جریان هوا قرار ندهیم. باید در نظر داشته باشیم که دستگاه را در زمان خالی بودن آن ها نباید روشن کنیم. سطح و میزان آب مقطر در دستگاه آزمایشگاهی بسیار حائز اهمیت بوده و باید به اندازه کافی آب مقطر بوده، در غیر این صورت کم بودن مقدار آب، باعث آتش سوزی و آسیب دیدن دستگاه می گردد. دستگاه بن ماری را هیچ گاه نباید در مسیر جریان های سریع هوا مانند جریان باد تند و کولر قرار داده شود. تنها باید از آب مقطر برای پر کردن دستگاه بن ماری استفاده کنیم. برای جلوگیری از خراب شدن و عمر کوتاه دستگاه، المنت های حمام آب را باید به صورت مرتب و در صورت ممکن بودن، به صورت هفتگی تمیز کنیم. |
|
روش استفاده | قبل از استفاده از بن ماری، باید توجه داشته باشیم که دستگاه کاملا تمیز و لوازم جانبی آن به خوبی راه اندازی شده باشند.
سپس برای استفاده از انواع دستگاه بن ماری باید مراحل زیر را طی کنیم: جهت ثابت ماندن دمای درون بن ماری، این دستگاه را با مایع پر نموده و بررسی می کنیم تا از قرار گرفتن محفظه گرم کننده ی دستگاه در جای اصلی خود اطمینان حاصل نماییم. همچنین می بایست سطح مایع بین ۴ تا ۵ سانتی متر، از سطح بالای تانک فاصله گرفته باشد. در صورتی که بخواهیم از آب برای برای گرم کردن مایع استفاده کنیم، توجه کنیم که آب تمیز باشد. کلید اصلی را در حالت روشن قرار می دهیم. از روی فهرست دمایی دستگاه و با استفاده از کلیدهای تنظیم و کنترل دمای دستگاه، عملکرد دما را انتخاب می کنیم. کلید قطع دما را در دستگاه های بن ماری که دارای این کلید هستند، انتخاب می کنیم. |
|
کاربردها | کاربرد دستگاه بن ماری بسیار گسترده بوده و آزمایشگاه های مختلفی از جمله آزمایشگاه های فعال در حوزه ی کلینیکی، همچنین آموزشی، صنایع غذایی و تحقیقاتی را در بر می گیرد. به دلیل حوزه ی وسیع کاربرد دستگاه بن ماری به تعدادی از آنها می توان اشاره نمود که برجسته ترین آنها جهت انجام دادن تست ترکیب مواد آگلوتیناسیون، بسیار پرمصرف در آزمایش های سرولوژیک و سرُم شناسی، نقش بسزایی در تست های دارویی و بیوشیمی و همچنین آزمایش های انکوباسیون صنعتی دارد.
همین طور انواع دستگاه بن ماری دارای مخزنی هستند که قادر به ذوب فرآورده هایی از جمله فرآورده های خونی منجمد هستند. از آنجایی که شعله ی مستقیم باعث انفجار یکسری از مواد می گردد بنابراین برای موادی که نباید در معرض شعله ی مستقیم باشند از دستگاه بن ماری استفاده می کنیم و ظروف مختلف آزمایشگاهی را می توانیم در آن قرار دهیم. حرکت گرما در دستگاه بن ماری به صورت همرفتی صورت می گیرد که همین موضوع باعث ایجاد شدن حرارت و گرمای یکنواخت به صورت کاملا قابل کنترل می شود. |
|
دروس مرتبط با دستگاه در علوم پزشکی وارستگان | باکتری شناسی، قارج شناسی، انگل شناسی، ویروس شناسی و بیوشیمی و… |

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!