دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی

برگزاری کارگاه آشنایی با دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی

چهارشنبه 28 اردیبهشت، دپارتمان علوم آزمایشگاهی علوم پزشکی وارستگان با همکاری مهارتکده، کارگاه آشنایی با دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی را با تدریس آقای دکتر حسین جاوید (عضو هیئت علمی علوم پزشکی وارستگان) و آقای امیرحسین عبادی (دانشجوی رشته علوم آزمایشگاهی علوم پزشکی وارستگان) برگزار نمود.
از مهم‌ترین سرفصل‌های تدریس شده در این کارگاه می‌توان به این موارد اشاره کرد:
آموزش کامل نمونه گیری
آشنایی با کالیبراتور و استاندارد
آشنایی تئوری با دستگاه اتوآنالایزر
نحوه کالیبر کردن دستگاه اتوآنالایزر
کنترل کیفی دستگاه اتوآنالایزر و آشنایی با قوانین وستگارد
کار عملی با دستگاه اتوانالایزر و ران کردن تست‌ ها

اتوآنالایزر یک دستگاه آنالیز کاملاً خودکار است که نخستین بار به واسطه شرکتTechnicon تجاری و به بازار عرضه شد. کارکرد این دستگاه بر پایه یک روش جریان ویژه تحت عنوان “جداسازی جریان پیوسته” یا Continuous Flow Analysis بوده که جریان پیوسته به کمک حباب های هوا به قسمت های مجزا تقسیم میشود. از اتوآنالایزر عموماً جهت بررسی های بیوشیمیایی رایج در آزمایشگاههای بالینی استفاده می گردد و به آن “آنالایزر شیمی بالینی” (Clinical Chemistry Analyzer) نیز گفته می شود هرچند که در حال حاضر کاربرد صنعتی نیز دارد.

از این دستگاه معمولاً جهت اندازه گیری میزان متابولیت های حاضر در نمونه های زیستی مثل ادرار، خون و نیز مایع مغزی- نخاعی استفاده شده و به دلیل اینکه دستگاه اتوآنالایزر همه مراحل آنالیز را به صورت تماماً از پیش تعیین شده و خودکار انجام می دهد به این ترتیب می تواند روزانه صدها نمونه را فقط با نظارت یک تکنسین آزمایشگاهی آنالیز کرده و اطلاعات حاصل از تجزیه و تحلیل آن ها را در قالب یک جدول ارائه نماید.

اتوآنالایزر، ترکیب‌های شیمیایی خون را اندازه گرفته و روی نمودار، نمایش می‌دهد. این کار به وسیله مخلوط کردن، واکنش معرف و اندازه‌گیری رنگ سنجی در حضور جریان مداوم انجام می‌شود. اساس سنجش‌های این دستگاه اسپکتروفتومتری است بدین ترتیب که پس از جداسازی سرم خون، معرف مورد نظر (برای سنجش هر ترکیبی که باید سنجش شود به‌طور مثال قند خون) به سرم اضافه می‌شود و ترکیب نهایی به رنگ خاص درمی اید با توجه به قانون بییر مبنی جذب انتخابی نور توسط مواد مختلف، نوری با رنگ مکمل رنگ ترکیب نهایی را از آن عبور داده و میزان جذب نور را اندازه‌گیری می‌کند سپس آن را با میزان جذب نور استاندارد مقایسه و به نسبت آن مقدار ترکیب مورد نظر را با عدد اعلام می‌کند.

به همین منظور مهارتکده علوم پزشکی وارستگان، اقدام به برگزاری کارگاه 4 ساعته آشنایی با دستگاه اتوآنالایزر در تاریخ 28 اردیبهشت نمود. این کارگاه که با تدریس آقای دکتر جاوید و آقای امیرحسین عبادی همراه بود، با استقبال بسیار خوبی از جانب دانشجویان رو به رو شد.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!