میکروب شناسی پزشکی

معرفی رشته میکروب شناسی پزشکی(باکتری شناسی پزشکی)

علم میکروب شناسی پزشکی دانش مطالعه باکتری‌ها است. در معرفی رشته میکروب شناسی پزشکی باید بدانیم که  باکتری شناسی شامل شناسایی، طبقه بندی و بررسی خصوصیات گونه‌های باکتریایی است. در این گرایش میکروب¬هایی که برای انسان بیماریزا هستند و چگونگی فعالیت آن¬ها بررسی می شود. البته این گرایش قسمت کوچکی از علم میکروبیولوژی را به خود اختصاص می دهد چرا که از میان میکروب‌های شناخته شده فقط حدود ۱۷۰ نوع باکتری، بیماری‌زا هستند و بقیه، باکتری¬های مفید می باشند.
باکتری‌ها متنوع‌ترین و مهم‌ترین میکروارگانیسم¬ها هستند. تعداد کمی از آنها در انسان و حیوانات و گیاهان بیماری‌زا است. بطور کلی بدون فعالیت آن¬ها، حیات بر روی زمین مختل می‌گردد. بطور یقین یوکاریوت‌ها از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمده‌اند. نظر به اینکه باکتری‌ها ساختمان ساده‌ای داشته و می‌توان به آسانی بسیاری از آنها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد، میکروب شناسان مطالعه وسیعی درباره فرایندهای حیاتی آن¬ها انجام داده‌اند.
میکروبیولوژی (Microbiology) علمی است که درباره میکروارگانیسم‌ها یا جانداران ذره ‌بینی بحث و گفتگو می‌کند. جانداران ذره‌ بینی به کلیه موجوداتی اطلاق می‌شوند که به علت کوچک بودن ابعاد فقط با ذره بین یا میکروسکوپ قابل مشاهده هستند.
هدف و رسالت رشته
رسالت اصلی رشته باکتری شناسی پزشکی تربیت افرادی است که براساس استانداردهای قابل قبول، در تحقیقات ملی و همچنین در آموزش نظری و عملی میکروب شناسی پزشکی دانشجویان در رشته‌های مرتبط و با استفاده از تکنیک‌های رایج آزمایشگاهی در تشخیص بیماری¬های عفونی در خدمت جامعه، دانشگاه و مؤسسات آموزش عالی باشند.
امید می رود در 10 سال آینده رشته باکتری شناسی پزشکی همگام با پیشرفت علوم و فناوری در زمینه باکتری شناسی پزشکی نیازهای مربوط به مؤسسات آموزش عالی و دانشگاه¬های علوم پزشکی، در تمام سطوح آموزشی، پژوهشی و خدماتی و همچنین نیازهای کادر پژوهشی در مراکز تحقیقاتی و نیازهای مربوط به بخش میکروب شناسی آزمایشگاه¬های تشخیص طبی را تأمین می-نماید.
زمینه های فعالیت در بازار کار
در زمینه پژوهشی
 تحقیق وتوسعه در زمینه باکتری شناسی و آنتی بیوتیک‌ها
 عفونت‌های بیمارستانی
 عفونت‌های نوپدید و بازپدید

در زمینه آموزشی:
 طراحی و تدوین برنامه‌های آموزشی در زمینه¬های مرتبط با میکروب شناسی پزشکی
 تدریس در زمینه های مرتبط با باکتری شناسی در سطوح دانشگاهی یا دیگر مراکز علمی
 طراحی و تدوین روش های بهینه جهت آموزش دانشجویان و انجام نوآوری ها و خلاقیت های لازم در این رابطه
خدماتی:
 آزمایشگاه های تشخیص بیماری های میکروبی
 ارائه مشاوره به محققان، مراکز و مراجع مرتبط
 انجام اقدامات تشخیصی باکتری شناسی پزشکی
 همکاری با پزشک معالج بیماران
نقش مشاوره ای:
 ارائه مشاوره های تخصصی به متخصصین دیگر و مسئولین نظام سلامت با تاکید برزمینه پژوهشی انجام گرفته
نقش مدیریتی:
 مدیریت آزمایشگاه های باکتری شناسی در صورت نیاز
معرفی دروس امتحانی
باکتری شناسی ضریب 5
زیست سلولی مولکولی ضریب 1
ایمنی شناسی ضریب 1/5
ویروس شناسی ضریب 1/5
قارچ شناسی ضریب 1
انگل شناسی ضریب 1
زبان ضریب 2

عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند
کارشناسی میکروب شناسی، بیوشیمی، زیست شناسی (کلیه گرایش ها) ، علوم آزمایشگاهی، ایمنی شناسی، ویروس شناسی، انگل شناسی پزشکی، علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، دکترای عمومی گروه پزشکی ، دکترای حرفه ای علوم آزمایشگاهی و دکترای حرفه ای دامپزشکی
آینده تحصیلی
این رشته در 2 مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پذیرش دارد. فارغ التحصیلان این رشته گزینه¬های انتخابی بسیار متنوعی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری دارند،
وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)
وزارت بهداشت: دکترای رشته های انگل شناسی پزشکی، ایمنی شناسی پزشکی، قارچ شناسی، باکتری شناسی پزشکی، بیولوژی تولید مثل، زیست فناوری پزشکی، نانو فناوری پزشکی، ویروس شناسی پزشکی، علوم سلولی کاربردی، توکسین های میکروبی، نانوتکنولوژی، زیست پزشکی سامانه ای

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!