معرفی رشته علوم آزمایشگاهی

رشته علوم آزمایشگاهی درباره چیست؟

علوم آزمایشگاهی شاخه‌‏ای از علوم پزشکی است که در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و بافت های بدن انسان به منظور تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه می‌باشد.همانطور که از نام رشته علوم آزمایشگاهی مشخص است، قطعا بیشتر ساعات کاری شما در آزمایشگاه‌ها خواهد بود. اما ساعت کاری این رشته نسبت به مواردی هم چون پرستاری خیلی بهتر است.

رشته علوم آزمایشگاهی برای چه کسانی مناسب است؟

این رشته برای دانشجویانی مناسب است که تمایل دارند در زمینه درمانی – بهداشتی – آموزشی – پژوهشی و تشخیصی مشغول به کار شوند. اگر شما هم درس زیست و کارهای آزمایشگاهی علاقمند هستید، این رشته می تواند مورد مناسبی برای شما باشد. علوم آزمایشگاهی بازار کار خوبی دارد و اگر آینده شغلی معیار مهمی برای شماست می توانید روی این رشته هم تمرکز کنید. علوم آزمایشگاهی شرایط خوبی از نظر درآمد و بازار کار دارد. موقعیت شغلی مربوط به این رشته متعدد است و شرایط مهاجرت و دریافت پذیرش از دانشگاه‌های مطرح دنیا نیز برای آن هموار است. علاوه بر این، علوم آزمایشگاهی نسبت به سایر رشته‌های پیراپزشکی آسان‌تر است. یعنی در صورت علاقه و استعداد، موفقیت در رشته علوم آزمایشگاهی برایتان آسان است و دغدغه چندانی ندارید.

مقاطع تحصیلی رشته:

فارغ التحصیلان دوره کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند در هریک از شاخه های مرتبط با رشته مانند بیوشیمیخون شناسیایمنی شناسی – باکتری شناسی – میکروب شناسیانگل شناسی ویروس شناسیقارچ شناسیسم شناسیبیو تکنولوژی و… در مقطع کارشناسی ارشد و سپس دکترای تخصصی (Ph.D ) ادامه تحصیل دهند.

رشته علوم آزمایشگاهی

دستاوردهای این رشته چیست؟

فارغ‌التحصیلان این رشته :

  •  تشخیص بیماری‌ها و پیگیری مسیر درمان را به عهده دارند.
  • خدمات آزمایشگاهی بالینی مورد نیاز جامعه را برآورده می سازند.
  • خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز مراکز بهداشتی کشور که برای پیشگیری و حفظ سلامت لازم است، تأمین میکند.
  • از اصول و فنون جدید روش تدریس و یادگیری در حیطه‏‌های نظری ـ عملی و کارآموزی در عرصه استفاده میکند.
  • فارغ‏ التحصیلان بتوانند در حیطه‏‌های مختلف آموزشی، تحقیقاتی، خدماتی و تولیدی خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز جامعه را پوشش می دهند.
  • باتوجه به تغییر سریع و مداوم روش‏‌های آزمایشگاهی، فارغ‏ التحصیلان این رشته از توانایی تطبیقی خود با تکنولوژی جدید برخوردار هستند.

چرا رشته علوم آزمایشگاهی مهم است؟

بیش از 70 درصد تصمیم‌هایی که پزشکان برای تشخیص و درمان اتخاذ میکنند براساس نتایج آزمایشگاه است و بنابراین آزمایشگاه نقش بسیار حیاتی در سیستم بهداشتی دارد زیرا هدف آزمایشگاه این است که اطلاعات زیر را به پزشک و تیم بهداشتی ارائه بدهد:

  •  آزمایشگاه باید بیماری یا حساسیت به بیماری را تشخیص دهد.
  • نتایج آزمایشگاهی میتواند یک تشخیص را تایید یا رد کند.
  • پزشکان را در کنترل و درمان بیماری راهنمایی کند.
  • کارشناس آزمایشگاه با انجام آزمایشهای مخصوص اثر بخشی دارو را بررسی کند.

آزمایشگاه همچنین یک نقش بسیار مهم در تحقیق و آموزش، طراحی و بکارگیری تکنولوژی اطلاعات و بهبود کیفیت دارد. برای اینکه آزمایشگاهی به صورت موفق به اهداف خود برسد، باید از تجربه پزشکی، علمی و تکنیکی بهره‌مند باشد و از منابعی چون پرسنل، تجهیزات پردازش داده، منابع و امکانات و مهارت های ارتباطی، اجرایی و مدیریتی استفاده کند.

دانش آموختگان این رشته چه توانمندی هایی کسب می کنند؟

کارشناسان علوم آزمایشگاهی برای انجام خدمات آزمایشگاهی از انواع تجهیزات و روش‏‌های مختلف آزمایشگاهی استفاده می‌کنند، این روش‏‌ها شامل مطالعات میکروسکوپی، روش‏‌های تشخیصی ملکولی، روش‏‌های مختلف تجزیه شیمیایی، ایمونولوژیکی و شناسایی باکتریولوژیکی است.

بازار کار این رشته چگونه است؟

 کارشناسان رشته علوم آزمایشگاهی میتوانند آزمایشات بالینی، تحقیقاتی و خدمات وابسته را در مراکز زیر به عنوان کارشناس انجام دهند.

  • آزمایشگاه‏‌های بالینی بیمارستان‌های دولتی و خصوصی
  • آزمایشگاه‏‌های مراکز بهداشتی
  • آزمایش‌های تشخیص طبی خصوصی
  • انستیتوها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی
  • کارخانجات تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
  • شرکت‌‏های پخش فرآورده‌های بیولوژیک و آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه‏‌های پزشکی قانونی
  • آزمایش‏‌های سازمان انتقال خون
  • آزمایشگاه های کنترل کیفی صنایع دارویی و غذایی

آیا امکان تاسیس آزمایشگاه برای فارغ‌التحصیلان این رشته وجود دارد؟

افرادی که در مقطع دکتری علوم آزمایشگاهی فارغ التحصیل می‌شوند اجازه راه‌اندازی آزمایشگاه در گرایش تخصصی خودشان را دارند. بنابراین افرادی که قصد تاسیس آزمایشگاه دارند باید در یکی از رشته های پاتولوژی و علوم آزمایشگاهی مدرک دکتری حرفه‌ای را داشته باشند.

مهم ترین دروس رشته علوم آزمایشگاهی چیست؟

مهمترین دروس این رشته عبارتند از: زیست شناسی سلولی ملکولی، فیزیولوژی، بیوشیمی عمومی، آناتومی به همراه آزمایشگاه، بافت شناسی، میکروب شناسی عمومی، انگل شناسی، ویروس شناسی، ایمنی شناسی پزشکی، بیوشیمی پزشکی، قارچ شناسی پزشکی، خون شناسی، فارماکولوژی، آسیب شناسی، ژنتیک پزشکی، باکتری شناسی، آشنایی با بیماری های داخلی، سم شناسی و هورمون شناسی.

چیدمان ترمی(لیست دروس) رشته علوم آزمایشگاهی را اینجا می‌توانید مشاهده کنید

دانش آموختگان این رشته، در مقطع کارشناسی ارشد چه رشته هایی می توانند ادامه تحصیل دهند؟

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند از طریق آزمون کارشناسی به کارشناسی ارشد در گرایش‌های زیر ادامه تحصیل دهند : بیوشیمی بالینی، خون شناسی، انگل‌شناسی پزشکی، میکروب شناسی پزشکی، قارچ‌ شناسی پزشکی، ویروس‌شناسی پزشکی، ژنتیک انسانی، ایمونولوژی، بیوتکنولوژی، فیزیولوژی، سم‌شناسی و سایر رشته‌هایی که طبق مصوبات مجوز ادامه تحصیل در آن را دارد.

چرا رشته علوم آزمایشگاهی را انتخاب کنیم؟(اینجا بخوانید)

ویدیوهای معرفی رشته علوم آزمایشگاهی

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!