معرفی رشته علوم آزمایشگاهی

رشته علوم آزمایشگاهی درباره چیست؟

علوم آزمایشگاهی شاخه‌‏ای از علوم پزشکی است که در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و بافت های بدن انسان به منظور تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه می‌باشد.برای آشنایی با رشته علوم آزمایشگاهی ویدیوهای زیر را مشاهده کنید.

رشته علوم آزمایشگاهی برای چه کسانی مناسب است؟

این رشته برای دانشجویانی مناسب است که تمایل دارند در زمینه درمانی – بهداشتی – آموزشی – پژوهشی و تشخیصی مشغول به کار شوند.

تاریخچه رشته علوم آزمایشگاهی

در دانشگاه های جهان علوم آزمایشگاهی به نام مدیکال تکنولوژی شناخته می‌شود و در سال 1976 Credentialing Agency National آنرا به Medical Laboratory Sciences (MLS) تغییر نام داده است، به طوری که در حال حاضر این رشته به نام های Medical Laboratory Sciences و یا Clinical Laboratory Sciences وجود دارد.

در ایران دوره کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی از سال 1347 در دانشگاههای تهران، شیراز، اصفهان، تبریز، اهواز و…. تاسیس گردید که بعد از انقلاب فرهنگی به صورت کاردانی و کارشناسی ناپیوسته در آمد. بعد از انقلاب به دلیل کمبود مسول فنی آزمایشگاه رشته دکتری حرفه ای علوم آزمایشگاهی راه اندازی شد که کاردان های آزمایشگاه با امتحان وارد مقطع دکتری این رشته شده و با فراغت از این مقطع مستقیما مسولیت فنی آزمایشگاه را متقبل می شدند، منتهی این دوره مدت کوتاهی ادامه داشت و پس از مدتی به حالت کارشناسی پیوسته برگشت داده شد و رشته دکتری حرفه ای آزمایشگاه به طور کل از دانشگاههای کشور حذف گردید.

مقطع کاردانی این رشته از سال 1385 حذف شد و دانش آموزان با قبولی در کنکور مستقیما وارد مقطع کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاه می شوند.

در این رشته به موازات پیشرفت علوم پزشکی و گسترش دامنه روشهای تشخیصی تجهیزات آزمایشگاهی نیز بسیار پیشرفت کرده بطوری که امروزه شاغلین این رشته از دستگاههای الکترونیکی و اتوماتیک بسیار دقیق و حساس برای انجام آزمایشات مختلف بهره میگیرند که باعث شده تنوع کاری و تشخیصی در این رشته نسبت به دیگر رشته های شاخه پزشکی و پیرا پزشکی بسیار بیشتر باشد.

مقاطع تحصیلی رشته:

فارغ التحصیلان دوره کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند در هریک از شاخه های مرتبط با رشته مانند بیوشیمیخون شناسیایمنی شناسی – باکتری شناسی – میکروب شناسیانگل شناسی ویروس شناسیقارچ شناسیسم شناسیبیو تکنولوژی و… در مقطع کارشناسی ارشد و سپس دکترای تخصصی (Ph.D ) ادامه تحصیل دهند.

رشته علوم آزمایشگاهی

دستاوردهای این رشته چیست؟

فارغ‌التحصیلان این رشته :

•  تشخیص بیماری‌ها و پیگیری مسیر درمان را به عهده دارند.
  • خدمات آزمایشگاهی بالینی مورد نیاز جامعه را برآورده می سازند.
  • خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز مراکز بهداشتی کشور که برای پیشگیری و حفظ سلامت لازم است، تأمین میکند.
  • از اصول و فنون جدید روش تدریس و یادگیری در حیطه‏‌های نظری ـ عملی و کارآموزی در عرصه استفاده میکند.
  • فارغ‏ التحصیلان بتوانند در حیطه‏‌های مختلف آموزشی، تحقیقاتی، خدماتی و تولیدی خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز جامعه را پوشش می دهند.
  • باتوجه به تغییر سریع و مداوم روش‏‌های آزمایشگاهی، فارغ‏ التحصیلان این رشته از توانایی تطبیقی خود با تکنولوژی جدید برخوردار هستند.

چرا رشته علوم آزمایشگاهی مهم است؟

بیش از 70 درصد تصمیم‌هایی که پزشکان برای تشخیص و درمان اتخاذ میکنند براساس نتایج آزمایشگاه است و بنابراین آزمایشگاه نقش بسیار حیاتی در سیستم بهداشتی دارد زیرا هدف آزمایشگاه این است که اطلاعات زیر را به پزشک و تیم بهداشتی ارائه بدهد:

•  آزمایشگاه باید بیماری یا حساسیت به بیماری را تشخیص دهد.
  • نتایج آزمایشگاهی میتواند یک تشخیص را تایید یا رد کند.
  • پزشکان را در کنترل و درمان بیماری راهنمایی کند.
  • کارشناس آزمایشگاه با انجام آزمایشهای مخصوص اثر بخشی دارو را بررسی کند.

آزمایشگاه همچنین یک نقش بسیار مهم در تحقیق و آموزش، طراحی و بکارگیری تکنولوژی اطلاعات و بهبود کیفیت دارد. برای اینکه آزمایشگاهی به صورت موفق به اهداف خود برسد، باید از تجربه پزشکی، علمی و تکنیکی بهره‌مند باشد و از منابعی چون پرسنل، تجهیزات پردازش داده، منابع و امکانات و مهارت های ارتباطی، اجرایی و مدیریتی استفاده کند.

دانش آموختگان این رشته چه توانمندی هایی کسب می کنند؟

کارشناسان علوم آزمایشگاهی برای انجام خدمات آزمایشگاهی از انواع تجهیزات و روش‏‌های مختلف آزمایشگاهی استفاده می‌کنند، این روش‏‌ها شامل مطالعات میکروسکوپی، روش‏‌های تشخیصی ملکولی، روش‏‌های مختلف تجزیه شیمیایی، ایمونولوژیکی و شناسایی باکتریولوژیکی است.

بازار کار این رشته چگونه است؟

کارشناسان رشته علوم آزمایشگاهی میتوانند آزمایشات بالینی، تحقیقاتی و خدمات وابسته را در مراکز زیر به عنوان کارشناس انجام دهند.

• آزمایشگاه‏‌های بالینی بیمارستان‌های دولتی و خصوصی
  • آزمایشگاه‏‌های مراکز بهداشتی
  • آزمایش‌های تشخیص طبی خصوصی
  • انستیتوها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی
  • کارخانجات تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
  • شرکت‌‏های پخش فرآورده‌های بیولوژیک و آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه‏‌های پزشکی قانونی
  • آزمایش‏‌های سازمان انتقال خون
  • آزمایشگاه های کنترل کیفی صنایع دارویی و غذایی

مهم ترین دروس رشته علوم آزمایشگاهی چیست؟

مهمترین دروس این رشته عبارتند از: زیست شناسی سلولی ملکولی، فیزیولوژی، بیوشیمی عمومی، آناتومی به همراه آزمایشگاه، بافت شناسی، میکروب شناسی عمومی، انگل شناسی، ویروس شناسی، ایمنی شناسی پزشکی، بیوشیمی پزشکی، قارچ شناسی پزشکی، خون شناسی، فارماکولوژی، آسیب شناسی، ژنتیک پزشکی، باکتری شناسی، آشنایی با بیماری های داخلی، سم شناسی و هورمون شناسی.

چیدمان ترمی(لیست دروس) رشته علوم آزمایشگاهی را اینجا می‌توانید مشاهده کنید

دانش آموختگان این رشته، در مقطع کارشناسی ارشد چه رشته هایی می توانند ادامه تحصیل دهند؟

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند از طریق آزمون کارشناسی به کارشناسی ارشد در گرایش‌های زیر ادامه تحصیل دهند : بیوشیمی بالینی، خون شناسی، انگل‌شناسی پزشکی، میکروب شناسی پزشکی، قارچ‌ شناسی پزشکی، ویروس‌شناسی پزشکی، ژنتیک انسانی، ایمونولوژی، بیوتکنولوژی، فیزیولوژی، سم‌شناسی و سایر رشته‌هایی که طبق مصوبات مجوز ادامه تحصیل در آن را دارد.

افیلیشن

فارسی:

• گروه علوم آزمایشگاهی، مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان، مشهد، ایران

انگلیسی:

• Department of Medical Laboratory Sciences, Varastegan Institute for Medical Sciences, Mashhad, Iran

ویدیوهای معرفی رشته علوم آزمایشگاهی

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!