معرفی ارشد رشته بیوشیمی بالینی

بیوشیمی بالینی یکی از شاخه ‌های دانش پزشکی است و زیر مجموعه رشته های وزارت بهداشت می باشد. رشته بیوشیمی بالینی بر پایه آزمایش هایی استوار است که در نتیجه انجام این آزمایشات تشخیص اختلالات در مقدار مواد تشکیل دهنده بدن و بیماری های مرتبط با آن ها میسر می گردد.

تفاوت بیوشیمی بالینی وزارت بهداشت و وزارت علوم:

جذابیت بیوشیمی بالینی در مقطع کارشناسی ارشد به ویژه نوع پزشکی آن، داوطلبان زیادی را به سمت این رشته کشانده است. فرق کارشناسی ارشد بیوشیمی وزرات علوم با بیوشیمی بالینی در این است که بیوشیمی بالینی دارای ماهیت پزشکی و تشخیص طبی بوده، در حالیکه در رشته بیوشیمی مفاهیم پایه ای این علم مورد بررسی و پژوهش قرار می گیرد.

در مجموع از نظر بازار کار وضعیت رشته بیوشیمی بالینی بهتر است. کارشناسی ارشد بیوشیمی وزارت علوم از حیث پویایی این علم در عرصه های پژوهشی و کشفیات نوین در راستای توسعه این علم مورد توجه علاقه مندان به تدریس، پژوهش و خلاقیت در زمینه بیوشیمی می باشد. زمانی که بحث انتخاب بین این دو رشته از دو وزارت متفاوت در میان باشد باید دید علاقه مندی در کنار بازار کار اهمیت دارد یا علاقه به توسعه مرزهای دانش در این رشته نقش اساسی را بازی می کند.

گستره بازار کار بیوشیمی بالینی در مراکز درمانی، آموزشی، آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی می باشد.

هدف و رسالت رشته

دانشجویان‌ گرایش‌ “بیوشیمی بالینی” به انجام آزمایش‌هایی می پردازند که بر اساس آنها در نتیجه تشخیص اختلالات در مقدار مواد تشکیل دهنده بدن، بیماریهای مرتبط با آنها شناخته می‌شود.

زمینه های فعالیت در بازار کار مثال
آموزشی طراحی و تدوین و اجرای برنامه­ های آموزشی مرتبط برای دانشجویان در دانشگاه­ها در صورتیکه فرد عضو هیئت علمی دانشگاه باشد.
تدریس در مقاطع مختلف تحصیلی در دبیرستان ها و دانشگاه ها
پژوهشی مشارکت در پروژه­ های دانشگاهی، بین دانشگاهی و ملی در صورت نیاز
خدماتی آزمایشگاه های تشخیص طبی
کارخانه های تولید غذا و دارو
ارائه مشاوره به محققان، مراکز و مراجع مرتبط
تولیدی همکاری در تهیه و تولید‌ انزیم ها


جدول رشته های مجاز برای کنکور کارشناسی ارشد رشته بیوشیمی بالینی

نام رشته مدارک مورد پذیرش
بیوشیمی بالینی بیوشیمیداروسازی
زیست شناسی (کلیه گرایشها)
علوم دارویی
علوم آزمایشگاهی
علوم آزمایشگاهی دامپزشکی
ایمنی شناسی پزشکی
شیمی
علوم تغذیه
بهداشت مواد غذایی
بهداشت وبازرسی گوشت
علوم و صنایع غذایی
ویروس شناسی


ضرایب دروس رشته بیوشیمی بالینی در کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت

دروس امتحانی ضریب
بیوشیمی 6
زیست سلولی مولکولی 2
شیمی آلی و عمومی 2
زبان عمومی 3

همانطور که مشاهده میکنید درس بیوشیمی بالاترین ضریب را دارد و بنابراین بسیار مهم است. مابقی دروس که در ادامه خواهند آمد ضرایب به مراتب پایین تری دارند. اما چگونه باید بیوشیمی عمومی را خواند تا بهترین نتیجه را گرفت.

این درس بدلیل حجیم بودن، نکات حفظی زیاد، مطالب مشابه، نام های زیاد و البته مفهوم هایی که با ادغام شدن در هم بسیار پیچیده می شوند. برای اینکه حجم آن را کاهش دهیم باید براساس سبک یادگیری خود از آن خلاصه برداری و نکته برداری کنیم. مطالب به شدت حفظی آن را در مقاطع مختلف مرور کرده و تفاوت مطالب مشابه را به صورت مدون در حین خواندن بنویسیم. مفاهیم را در کنار مفاهیم دیگر بیاموزیم و فقط به یادگیری تک بعدی مفاهیم نپردازیم. همه چیز به هم می توانند ارتباط پیدا کنند.

در ابتدا این کار زمانبر است. تصور کنید بخواهید این کتاب را 6 دور بخوانید، اگر این کار را نکرده باشید همان قدر که دور اول طول کشیده، دور دوم نیز به طول می انجامد، و لیکن باید بدانید که با این کار دور دوم زمان بسیار کمتری نسبت به دور اول خواهد داشت و دورهای بعدی نیز به همان نسبت زمان کمتری خواهند برد. پس بلند مدت فکر کنید نه اینکه فقط همین حالا را ببینید. البته این کار بیشتر برای کسانی خوب است که در زمان مناسب شروع به درس خواندن کرده اند.

کسانی که دیر شروع می کنند باید کمی ملایم تر و البته هوشمندانه تر این کار را بکنند. نیازی نیست هر آنچه که در نظر مهم می آید نت برداری شود. با بررسی دقیق کنکورهای سال های گذشته بیوشیمی بالینی وزارت بهداشت، آنچه را که کنکور می طلبد نت برداری کنید.

بیوشیمی بالینی


منابع پیشنهادی کنکور کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی

جدول منابع وزارت بهداشت برای کنکور کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی 1400
بیوشیمی عمومی Devlin- Text book of Biochemistry. the last edition
Lehninger- Principles of Biochemistry. the last edition
Stryer- Biochemistry. the last edition
*استفاده از کتب فارسی تألیفی که سرفصل آنها متناسب با رفرنسهای فـوق باشد بلامانع است
زیست شناسی سلولی و مولکولی H. Lodish & et al. Molecular cell biology. Last Edition
ژنتیک Emery’s Elements of Medical Genetics. Last Edition
Thompson & Thompson. Genetics in Medicine. Last Edition
T.Strachan &A. read. Human Molecular Genetics. Last Edition
شیمی آلی و عمومی موریسون بوید (کتاب کامل)- شیمی آلی- مترجم دکتر یاوری
میکروب شناسی Jawetz & et al. Microbiology
Finegulld (Baily & scoit). Diagnostic Microbiology
Murray. Microbiology
زبان کتاب 504 و 1100 واژه و تست های سالهای گذشته .


آینده تحصیلی

این رشته در 2 مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پذیرش دارد.
فارغ التحصیلان این رشته گزینه های انتخابی بسیارمتنوعی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری دارند؛
وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)
وزارت بهداشت: دکترای رشته های بیوشیمی بالینی، ژنتیک پزشکی، بیوتکنولوژی پزشکی، علوم تغذیه، مهندسی بافت، توکسین های میکروبی، علوم سلولی کاربردی، ایمنی شناسی پزشکی، نانوتکنولوژی پزشکی، خون شناسی آزمایشگاهی و علوم انتقال خون، ، بیولوژی تولید مثل، داروسازی هسته ای، سم شناسی، بیوتکنولوژی دارویی، زیست مواد دارویی،زیست پزشکی سامانه ای، انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)،

سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!