میکروهماتوکریت

معرفی دستگاه سانتریفیوژ میکروهماتوکریت
معرفی دستگاه سانتریفیوژ میکروهماتوکریت، برای تعیین شاخص هماتوکریت از طریق روش میکروهماتوکریت در نمونه خون موردنظر است که برای کمک به تشخیص اختلالات و بیماری های خونی استفاده می شود، و با اعمال نیروی گریز از مرکز می تواند ذرات معلق را در یک سیال، و یا مایعاتی را که چگالی متفاوتی دارند جدا کند.در واقع برای میکروهماتوکریت، نمونه‌های خون را با سرعت بالا می‌چرخاند و باعث جدا شدن اجزای مختلف خون می‌شود. گلبول‌های قرمز سنگین‌تر به پایین فرو می‌روند، در حالی که پلاسمای سبک ‌تر و گلبول‌های سفید در بالای آن قرار می‌گیرند.

این دستگاه دارای روتور (بخش چرخاننده دستگاه) با ظرفیت 24 لوله مویین استاندارد 75 میلی متری با موقعیت های شماره گذاری شده برای شناسایی آسان نمونه ها می باشد.

نکات ایمنی
  1.  به منظور پیشگیری از بروز نوسانات جریان الکتریکی، دستگاه باید به سیستم تثبیت کننده ولتاژ برق ( voltage regulater ) تجهیز شود.
  2. دستگاه سانتریفیوژ میکروهماتوکریت باید در جای محکم قرار گیرد که ضربات وارده به پایه دستگاه در حال چرخش باعث خرابی دستگاه و همچنین کم شدن دقت دستگاه نشود.
  3. در هنگام باز کردن درب سانتریفیوژ و برداشتن لوله باید احتیاطات لازم را لحاظ کرد زیرا لوله های شکسته به قطعات ریز تبدیل میشوند که بعضا با چشم قابل مشاهده نیست.
  4. در صورتی که عجله ای برای خوانش وجود ندارد بهتر است برای جلوگیری از ایجاد آئروسل، خوانش 5 تا 10 دقیقه بعد از اتمام کار سانتریفیوژ صورت گیرد.
روش استفاده
  1. قبل از استفاده از دستگاه، اطمینان پیدا کنید که سانتریفیوژ میکروهماتوکریت روی سطح صاف و محکمی قرار گرفته است و تراز است.
  2. 75% از حجم لوله های مویین را از نمونه خون پر کنید. از لوله های مویین هپارینه که دارای مواد ضد انعقاد خون هستند، استفاده کنید.
  3. با استفاده از خمیر مخصوص سر آن ها را ببندید.
  4. لوله های نمونه را با رعایت اصل توازن و تقارن داخل دستگاه سانتریفیوژ میکروهماتوکریت قرار دهید. در صورتی که تقارن را اجرا نکنید، لوله های مویین آسیب می بینند و جداسازی به درستی انجام نخواهد شد.
  5. درب دستگاه را به طور کامل ببندید.
  6. با استفاده از کلید های اطراف صفحه نمایش، سرعت و زمان را تنظیم کنید.
  7. با فشار دادن کلید استارت، دستگاه شروع به کار می کند و سرعت افزایش میابد.
  8. سعی کنید تا رسیدن به سرعت تعیین شده در کنار دستگاه بمانید. اگر خطایی در عملکرد دستگاه وجود داشته باشد در این زمان اخطار داده می شود.
  9. بعد از رسیدن به سرعت تعیین شده، تایمر معکوس نمایش داده می شود.
  10. بعد از پایان کار تا زمانی که دستگاه از چرخش باز نایستاده است، لوله ها را خارج نکنید.
 کاربردها سانتریفیوژهای میکروهماتوکریت برای تعیین نسبت حجمی گلبول‌های قرمز به کل خون استفاده می‌شوند که پارامتر هماتوکریت (HCT) را فراهم می‌کند.

این دستگاه ها در آزمایشگاه های تشخیص طبی و آزمایشگاه های تحقیقاتی خون و فرآورده های آن نقش پر رنگی دارند و اغلب برای تشخیص از دست دادن خون، پلی سیتمی (افزایش تعداد گلبول های قرمز به سطوح بالاتر از حد طبیعی)، کم خونی، نارسایی مغز استخوان، لوسمی و مولتیپل میلوما و … رایج هستند.

دروس مرتبط با دستگاه در علوم پزشکی وارستگان بیوشیمی، دارو و سم شناسی، ژنتیک، خون شناسی

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!