اهداف درس
تاریخچه و اهمیت، طبقه بندی، مرفولوژی و ساختمان ، فیزیولوژی و متابولیسم ، خصوصیات رشد، کشت صفات بیوشیمیایی، خصوصیات آنتی ژنیک، فاکتورهای بیماریزایی، پاتوژنز، علائم بالینی، اپیدمیولوژی، مصونیت، تشخیص آزمایشگاهی، پیشگیری و کنترل ، درمان و مقاومت دارویی باکتریها
شرح درس:
- تدریس مطالب مورد نیاز از روی منابع توسط استاد با مشارکت دانشجویان در کلاس.
- آشنایی با اصول پایه میکروب شناسی
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: کلیات میکروب شناسی
• پروکاریوت ها و یوکاریوت ها را بشناسد
• دسته بندی موجودات حیات را بشناسد
جلسه دوم: رشد، بقا و مرگ میکروارگانیسم ها و روش های استریلیزاسیون و ضدعفونی
• بقای میکروارگانیسم در محیط های طبیعی
• منحنی رشد
• مرگ
• مواد ضد میکروبی
جلسه سوم: طبقه بندی باکتری های بیماری زا
• عفونت های بیمارستانی
• عفونت های اکتسابی از جامعه
• استافیلوکوکوس ها، استرپتوکوکوس ها
جلسه چهارم: طبقه بندی باکتری های بیماری زا
• عفونت های بیمارستانی
• عفونت های اکتسابی از جامعه
• باکتری های گرم منفی شایع
جلسه پنجم: ایمونولوژی
• شناختن ایمنی ذاتی
• شناختن واسطه های ایمنی در عفونت ها
جلسه ششم: فلور میکروبی بدن انسان
• فلور میکروبی را بشناسد
• نقش فلور میکروبی در عملکرد بدن را بداند
جلسه هفتم: طبقه بندی ویروس ها
• ویروس های تنفسی
• ویروس های گوارشی
جلسه هشتم: طبقه بندی ویروس ها
• ویروس های منتقله از مایعات
• ویروس های پری ناتال
جلسه نهم: آشنایی با روش های استریلیزاسیون و ضدعفونی (میکروب شناسی عملی)
• آشنایی با فور و اتوکلاو
جلسه دهم: روش های نمونه برداری
• روش های نمونه گیری در بالین بیمار و انتقال نمونه به آزمایشگاه
• روش های نمونه برداری در Outbreak ها
جلسه یازدهم: آشنایی با کوکسی های گرم مثبت و گرم منفی
• رنگ آمیزی گرم
جلسه دوازدهم: آشنایی با باسیل های گرم مثبت و گرم منفی
رنگ آمیزی گرم
منابع
1. Medical Microbiology, Murray (Latest edition)
2. Medical Microbiology, Jawetz (Latest edition)
3. Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology (Latest edition)