اهداف درس
آشنایی دانشجویان با دستگاههای مختلف، کاربرد آن در آنالیز مواد غذایی و آشنایی با اصطلاحات ضروری، تقسیم بندی روشهای دستگاهی و ارقام شایستگی
شرح درس:
از فراگیران انتظار می رود پس از پایان ترم روش¬های آزمون کنترل کیفی و ایمنی مواد غذایی را با بکارگیری صحیح دستگاهها و تجهیزات ساده و پیشرفته به طور موفق انجام دهد. بکارگیری دستگاههای تجزیه ای در آزمایشگاههای مواد غذایی مستلزم برخورداری از آگاهی و دانش کافی درخصوص مبانی نظری و اصول کاربری دستگاههای آنالیز است که در طول دوره به دانشجو آموزش داده می شود.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: طیف سنجی جذب اتمی ( آزمایشگاه مرکزی)
• آشنایی با روش های طیف سنجی اتمی
• اصول و مبانی جذب اتمی
• آشنایی با دستگاه جذب اتمی
• تهیه محلول های استاندارد و رسم نمودار کالیبراسیون
• آشنایی با حساسیت و حد تشخیص
• آماده سازی نمونه
• اندازه گیری و محاسبات نتایج
جلسه دوم: طیف سنجی مرئی-فرابنفش ( آزمایشگاه مرکزی)
• مبانی طیف سنجی مولکولی جذبی و نشری
• اصول طیف سنجی جذبی مرئی-فرابنفش
• تهیه محلول های استاندارد و رسم نمودار کالیبراسیون
• آماده سازی نمونه و اندازه گیری
• محاسبات
جلسه سوم: کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ( آزمایشگاه مرکزی)
• آشنایی با اصول کروماتوگرافی
• آشنایی با دستگاه کروماتوگرافی مایع
• معرفی روش کار و آماده سازی نمونه
• تهیه استانداردها و رسم منحنی کالیبراسیون
• تزریق نمونه ها
• محاسبه سطح زیر پیک و محاسبه نتایج نهایی
جلسه چهارم: کروماتوگرافی گازی ( آزمایشگاه مرکزی)
• آشنایی با دستگاه کروماتوگراف گازی
• آماده سازی نمونه
• تزریق نمونه و شناسایی پیک ها
جلسه پنجم: بافت سنجی و اسپری درایر ( آزمایشگاه فرآوری)
• آشنایی با روش های درون پوشانی
• آماده سازی نمونه عصاره
• آشنایی با سیستم خشک کن پاششی
• اسپری کردن نمونه به صورت عملی
• آشنایی با اصول بافت سنجی مواد غذایی
• سنجش بافت چند مدل غذایی
جلسه ششم: ویسکومتری- -DSC- DLS (آزمایشگاه بیوفیزیک و نانو)
• آشنایی با دستگاه گرماسنج افتراقی (DSC)
• آشنایی با دستگاه اندازه گیری اندازه ذرات (DLS)
• آماده سازی نمونه
• تجزیه و تحلیل داده ها
• آشنایی با سیستم ویسکومتر
منابع
1. Principles of Instrumental Analysis, Douglas A. Skoog; F. James Holler; Stanley R. Crouch, (2018), Publisher: Cengage Learning
