نام و کد درسصنایع غلات
تعداد واحد2 واحد
تعداد جلسات16 جلسه
پیش نیاز -
استاد درسدکتر مهدی کریمی
پست الکترونیک استادmahdikarimi753 [at] yahoo.com

اهداف درس

شناخت از انواع غلات وروش های تبدیل وفرآوری آنها به ویژه گندم که در پایان دانشجو تسلط کامل بر تشخیص غلات از یکدیگر و شناخت ویژگی های برتر و متمایز غلات از نظر تئوری وکاربردی داشته ومی تواند از آن در بازار کار صنایع غلات بهره مند شود.

شرح درس:

در این درس دانشجو با ویژگی های دانه های غلات،آردها وافزودنی ها آشنا می شود وفرآیندهای تولید محصولات مختلف غلات را فرا می گیرد.

سرفصل های هر جلسه

جلسه اول: آشنایی با دانشجویان، بیان کلیاتی از طرح درس، اهمیت این درس در دوره کارشناسی، بیان منابع مورد استفاده در تدریس و کلیات علوم غلات

• آشنایی بادرس صنایع غلات وضرورت یادگیری آن
• معرفی منابع مورد تدریس
• ارائه نحوه ارزیابی (پایان ترم و میان ترم) وتکالیف درسی
• معرفی غلات واهمیت اقتصادی وتکنولوژیکی وتغذیه ای دتآنها

جلسه دوم: ساختمان غلات،انبارداری ونگهداری غلات

آشنایی با تاسیسات وروش های نگهداری ،ذخیره سازی وسیلو کردن غلات

جلسه سوم: گندم : ساختمان فیزکی دانه و ترکیبات موجود در قسمت های مختلف آن

• آشنایی با بخش های مختلف دانه گندم از نظر عملکردی وتغذیه ای
• چگونگی تشخیص بخش های مختلف دانه
• آشنایی با تیپ ورقم های گندم

جلسه چهارم: روش های نگهداری گندم (انبار های ساده ، فنی ، سیلوهای زمینی و هوایی)

• آشنایی با مکانیسم ها وماشین ها وتجهیزات نگهداری گندم در سیلو ها وکارخانه های آرد
• میکروارگانیسمهای شاخص آلودگی گندم در حین نگهداری وتبعات آلودگی

جلسه پنجم: عوامل فیزیکی و شیمیایی موثر در کیفیت گندم

• آشنایی باعوامل فیزیکی وشیمیایی موثر در کیفیت گندم
• شناخت تاثیر عوامل فیزیکی وشیمیایی گندم بر کیفیت فرآورده های نهایی

جلسه ششم: بوجاری و تمیز کردن گندم واصول طراحی کارخانه های آرد

• آشنایی با تجهیزات بوجاری ومراحل آن
• آشنایی بااصول طراحی کارخانه های آرد ومراحل آسیاب کردن گندم

جلسه هفتم: آسیاب کردن : تمیز کردن و شستشو ، مشروط کردن ، مراحل مختلف فرایند آسیاب کردن ، سیستم آسیاب های غلطکی ، خردکردن ، الک کردن و طبقه بندی ذرات آرد ، انبار کردن

• آشنایی با اصول مشروط کردن گندم
• شناخت انواع آسیاب وروش های آسیابانی ومعرفی دیاگرام آرد سازی

جلسه هشتم: آرد گندم : طبقه بندی و مشخصات انواع آرد برای مصارف مختلف ، موادافزودنی ، موامل موثر در کیفیت صنعتی آرد و روش های ارزیابی آن ، آرد های مناسب برای فراورده های خاص

• آشنایی با درجه استحصال آرد
• معرفی اجزا حاصل از آسیاب کردن غلطکی گندم
• ارزیابی کیفی آرد تولیدی

جلسه نهم: روش های اندازه گیری کیفیت گندم وآرد وفرآورده های آردی

روش های اندازه گیری کیفیت گندم وآرد وفرآورده های آردی

جلسه دهم: ترکیبات شیمیایی گندم

آشنایی با ترکیبات شیمیایی گندم شامل گلوتن ونشاسته وآنزیم های گندم ونقش آنها در صنایع غلات

جلسه یازدهم: امتحان میان ترم

امتحان میان ترم

جلسه دوازدهم: تکنولوژی نان : مواد اولیه و مواد افزودنی لازم ، تهیه خمیر ، تخمیر ، عمل آوری خمیر و شکل دهی ،

• آشنایی با خمیر وتاثیر اجزا مختلف آرد در کیفیت نان
• آشنایی با اصول تهیه خمیر
• شناخت فرآیند تخمیر نان ونقش اجزا وشرایط در کیفیت تخمیر

جلسه سیزدهم: روشهای مختلف پخت نان ،انواع سوخت در صنایع پخت ، پدیده بیات شدن ، ارزیابی نان و عوامل موثر در آن .

• آشنایی با انواع روش ها وسیستم های پخت
• معرفی بیاتی نان وشناخت کامل از تئوری های بیاتی نان

جلسه چهاردهم: تکنولوژی بیسکویت و کراکر، ماکارونی ، رشته ، بلغور ، گلوتن ، نشاسته و گلوکز مایع

• تعریف خمیر بیسکوییت،خمیر نان وخمیر ماکارونی و آشنایی با تفاوت های آنها
• آشنایی با فناوری ساخت تشاسته وگلوتن

جلسه پانزدهم: جو: ساختمان دانه ، انواع طبقه بندی ، ترکیبات جو ، طرز تهیه مالت جو و عصاره مالت .

• آشنایی با صنعت مالت سازی وکاربردهای مالت جو
• روش های ارزیابی و آشنایی با استاندارد های صنعت مالت

جلسه شانزدهم: ذرت : ساختمان دانه ، انواع طبقه بندی ، ترکیبات ، تهیه نشاسته و گلوکز مایع

• آشنایی با ساختمان،کاربردها،فراورده ها وفراوری ذرت

جلسه هفدهم: برنج وجودوسر : ساختمان دانه ، انواع و طبقه بندی ، ترکیبات ، فرایند های آماده سازی ، تبدیل و نگهداری فراورده ها

• آشنایی با ساختمان ،کاربردها،کیفیت وفراوری دو محصول مهم برنج وجودوسر

منابع

1. Hui,Y.H.2006.Bakery product:Science and Technology.Blackwell Publishing.
2. Cauvin, S.P. and Young,L.S.Technology of bread making.2007.Springer.
3. پیغمبردوست.هادی.1388.تکنولوژی فراورده های غلات.انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تبریز.ایران.
4. کدیور،مهدی.1389.شیمی وفناوری غلات.انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان.ایران

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!