اهداف درس
آشنا شدن دانشجویان با اصول بسته بندی و تکنولوژی مربوطه در صنایع غذایی
شرح درس:
این درس به بررسی مفاهیم پایه بستهبندی مواد غذایی، انواع مواد بستهبندی (پلیمری، شیشهای، فلزی، کاغذی)، فناوریهای نوین (هوشمند، فعال، نانو)، استانداردهای ملی و بینالمللی، تأثیر بستهبندی بر محیط زیست، و طراحی بستهبندی متناسب با نیازهای بازار میپردازد.
در این درس دانشجویان ضمن آشنایی با اصول بسته بندی، چگونگی طراحی مناسب بسته بندی بمنظور افزایش ایمنی و ماندگاری محصول را با حفظ مسائل زیست محیطی با انتخاب مواد اولیه مناسب فرا می گیرند.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: اهمیت و تاریخچه بسته بندی موادغذایی
• اهمیت و تاریخچه بسته بندی موادغذایی را بداند
• وظایف و عملکرد بسته بندی موادغذایی را بداند
جلسه دوم: مواداولیه بسته بندی(ظروف شیشه ای)
• تاریخچه ظروف شیشه ای را بداند
• مزایا و معایب ظروف شیشه ای را بعنوان ماده بسته بداند
• مواداولیه موردنیاز برای ساخت انواع شیشه را بداند
• مراحل ساخت ظروف شیشه را بداند
جلسه سوم: مواد اولیه بسته بندی(ظروف فلزی:فولادی)
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید ظروف فولادی مورداستفاده در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه چهارم: مواداولیه بسته بندی( ظروف فلزی: آلومینیومی)
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید ظروف آلومینیومی مورداستفاده در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه پنجم: مواداولیه بسته بندی( پلیمری : پلی اتیلن )
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید ظروف پلی اتیلنی مورداستفاده در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه ششم: مواداولیه بسته بندی( پلیمری : پلی پروپیلن )
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید ظروف پلی پروپیلنی مورداستفاده در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه هفتم: مواداولیه بسته بندی( پلیمری : پلی اتیلن تری فتالیت)
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید ظروف پلی اتیلن تری فتالیت مورداستفاده در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه هشتم: سایر پلیمرهای مورد استفاده در صنایع غذایی
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید ظروف تولید شده از تمامی پلیمرهای مورداستفاده در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه نهم: کاربردهای کاغذ و مقوا در بسته بندی موادغذایی
• تمامی مشخصات،کاربردها و روش های تولید کاغذ،مقوا و ظروف تولید شده از کاغذ و مقوا و موارداستفاده از آنها در بسته بندی موادغذایی را بدانند
جلسه دهم: پیامدهای زیست محیطی مواد بسته بندی
• پیامدهای زیست محیطی مواد بسته بندی را بدانند.
جلسه یازدهم: مخاطرات استفاده از مواد بسته بندی نامناسب
• مخاطرات استفاده از مواد بسته بندی نامناسب را بدانند.
جلسه دوازدهم: بسته بندی فرآورده های غذایی مختلف قسمت اول
• خصوصیات بسته بندی مورد استفاده برای فرآورده های غذایی مختلف را بداند.
جلسه سیزدهم: بسته بندی فرآورده های غذایی مختلف قسمت دوم
• خصوصیات بسته بندی مورد استفاده برای فرآورده های غذایی مختلف را بداند.
جلسه چهاردهم: ایمنی کاربرد مواد بسته بندی
• با ایمنی کاربرد مواد بسته بندی آشنا شوند.
جلسه پانزدهم: فیلم ها و پوشش های خوراکی Edible Film &Coating
• انواع فیلم ها و پوشش های خوراکی و خصوصیات آنها را بدانند.
جلسه شانزدهم: رفع اشکال
رفع اشکال
جلسه هفدهم: امتحان میان ترم
امتحان میان ترم
منابع
1. Coles, Richard., McDowell, Derek., Kirwan, Mark J., 2003. Food packaging technology, CRC press.
2. Barnes, Karen A., Sinclair, C Richard., Watson, D H., 2007. Chemical migration and food contact materials, CRC press.
3. Embuscado, Milda E., Huber, Kerry C., 2009. Edible Films and Coatings for Food Applications, Springer.
4. کتاب اصول و مبانی بسته بندی موادغذایی دکتر مهدی کدیور 1396
