اهداف درس
پس از گذراندن این واحد دانشجو قادر خواهد بود نحوه تنظیم برنامه مراقبت تغذیه ای و درمان پزشکی تغذیه ای بیماری های کلیوی، دیابت ، استئوپروز، سندرم متابولیک، بیماریهای تیروئید و پاراتیروئید و اختلالات خوردن را فرا گیرد. در طول جلسات در زمینه اپیدمیولوژی، اتیولوژی، شاخص های ارزیابی وضع تغذیه، نحوه تنظیم انواع رژیم های درمانی در شرایط مختلف بالینی، توصیه های غذایی و نیز روش های تغییر شیوه و رفتار تغذیه ای دربیماریهای زیر بحث خواهد شد.
شرح درس:
- آشنایی دانشجویان با رژیم درمانی در بیماران کلیوی
- آشنایی با بیماری دیابت و توصیه های غذایی و رژیم درمانی
- آشنایی با سندرم متابولیک و رژیم درمانی و توصیههای تغذیهای
- آشنایی با استئوپروز و رژیم درمانی و توصیههای تغذیهای
- آشنایی با بیماریهای تیروئیدی، پاراتیروئیدی و غدهی فوق کلیوی، رژیم درمانی و توصیههای تغذیهای
- آشنایی با اختلالات خوردن و راهکارهای رژیمی درمان
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: بیماریهای کلیوی ، نارسایی مزمن کلیوی 1
اتیولوژی بیماری کلیوی و شاخص های ارزیابی بیماری را توضیح دهد. اثرات CKD بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید
جلسه دوم: نارسایی مزمن کلیوی 2
اثرات CKD بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار مبتلا به CKD
جلسه سوم: نارسایی مزمن کلیوی 3
اثرات CKD بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار مبتلا به CKD
جلسه چهارم: همودیالیز 4
اثرات همودیالیز بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار تحت همودیالیز
جلسه پنجم: نارسایی حاد کلیوی و سندرم نفروتیک 5
اتیولوژی نارسایی حاد کلیوی و سنرم نفروتیک را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار به سندرم نفروتیک
جلسه ششم: دیالیز صفاقی 6
اثرات دیالیز صفاقی بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار تحت دیالیز صفاقی
جلسه هفتم: سنگهای کلیوی 7
اتیولوژی ایجاد سنگ و انواع سنگ های کلیوی را بشناسد
با توجه به نوع سنگ کلیوی و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
جلسه هشتم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماریهای تیروئیدی 1
فیزیولوژی تیروئید و شاخصهای ارزیابی بیماریهای تیروئیدی را شرح دهد.
اتیولوژی و علائم بیماری را توضیح دهد و توصیههای تغذیهای مناسب برای بیمار مبتلا به کمکاری تیروئید ارائه دهد.
جلسه نهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماریهای تیروئیدی 2
اتیولوژی و علائم بیماری را توضیح دهد و توصیههای تغذیهای مناسب برای بیمار مبتلا به پرکاری تیروئید ارائه دهد
جلسه دهم: اختلالات خوردن 1
آشنایی با مدیریت تغذیه در انواع اختلالات خوردن
جلسه یازدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماریهای پاراتیروئید و غدهی فوق کلیوی
اتیولوژی و علائم بیماری را توضیح دهد و توصیههای تغذیهای مناسب برای بیمار مبتلا به اختلالات پاراتیروئید، سندروم کوشینگ و بیماری آدیسون ارائه دهد
جلسه دوازدهم: اختلالات خوردن 2
آشنایی با مدیریت تغذیه در انواع اختلالات خوردن
جلسه سیزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک
اجزای سندروم متابولیک را بشناسد و با نحوهی مدیریت آنها آشنا شود.
جلسه چهاردهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به استئوپروز
اتیولوژی و نشانههای بیماری استئوپروز را توضیح دهد. توصیههای تغذیهای مناسبی را به بیمار ارئه دهد.
جلسه پانزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 1
انواع دیابت و اتیولوژی آنها را توضیح دهد.
علایم بیماری را شرح دهد
شاخص های ارزیابی بیماری را توضیح دهد.
جلسه شانزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 2
اصول اولیه رژیم درمانی در دیابت و توضیح گلایسمیک ایندکس و گلایسمیک لود
اهمیت و نحوه رژیم درمانی و ورزش در دیابت را بیان کند .
جلسه هفدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 3
نحوه عملکرد داروها در بیماری دیابت و اثرات انسولین را بشناسد.
جلسه هجدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 4
عوارض دیابت شامل DKA , HHSرا بشناسد . با افزایش قند خون بدلیل پدیده های داون و سوموگی آشنا شود.
و حل کیس دیابت
جلسه نوزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 5
قوانین تطابق انسولین با کربوهیدرات دریافتی را شناخته و قادر به تنظیم رژیم برای بیمار بر این اساس باشد. همراه با حل کیس بیمار دیابتی
جلسه بیستم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 6
نکات مهم مربوط به دیابت در دوره های مختلف زندگی را بداند
منابع
- Krause’s Food & The nutrition Care Process (2017)
- Modern Nutrition in Health and Disease (2014). Catharine Ross, et al.
- Nutrition and diagnosis related care (2015). Escott-Stump ,et al.
- جزوات آموزشی کاراموزی تغذیه بالینی و رژیم درمانی– دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی