اهداف درس
در پایان این درس، دانشجو باید بتواند به اثر هر یک از فرایندهای غذایی اعمال شده بر محصولات غذایی آگاهی یابد و قدرت مقایسه و انتخاب محصولات سالم تر را در بازار مصرف و سبک زندگی پیدا کند.
شرح درس:
صنعت غذا همواره با اعمال فرایندهایی همراه است که با هدف بهبود کیفیت ،افزایش زمان ماندگاری و ایجاد تنوع در بازار مصرف انجام می شود. روش های فرایند تغییرات شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی در محصولات غذایی ایجاد می کند. این درس با نگاه کلی بر اصل فرایندها، تاثیرات آن بر ترکیبات غذایی و چگونگی تغییرات، آن ها را بررسی می نماید.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: مقدمه و آشنایی با مفاهیم کلی فرایند،کیفیت غذا و انواع روش های فراوری محصولات کشاورزی و غذایی
هدف از اعمال فرایند، انواع روش های آن و تعریف کلی کیفیت غذا و عوامل موثر بر آن را بداند.
جلسه دوم: بررسی اثر فرایندهای برداشت و انبارداری بر ترکیبات غذایی
تاثیر تکنولوژی پس از برداشت بر ارزش محصولات کشاورزی را بداند
جلسه سوم: بررسی اثر حرارت بر ارزش غذا 1 (تاثیر روش های مختلف پخت بر ارزش غذا)
تاثیر روش های مختلف پخت از جمله آب پز کردن، بخار پز کردن، کباب کردن و سرخ کردن بر ارزش غذا را بشناسد.
جلسه چهارم: بررسی اثر حرارت بر ارزش غذا 2 ( تاثیر بلانچینگ، پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون بر ارزش غذا ) تاثیر بلانچینگ، پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون بر ارزش غذا را بشناسد.
تاثیر بلانچینگ، پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون بر ارزش غذا را بشناسد.
جلسه پنجم: بررسی اثر فرایندهای سرماسازی و انجماد بر ارزش غذا
با تاثیر سردسازی و انجماد بر ارزش غذایی ترکیبات آشنا شود.
جلسه ششم: بررسی اثر فرایندهای دوددادن، کباب کردن و بریان کردن
با مزایا و معایب فرایندهای پختن خشک و حرارت مستقیم آشنا شود.
جلسه هفتم: بررسی اثر فرایندهای نوین نظیر اولتراسوند و پرتودهی بر ارزش تغذیه ای محصولات
از تاثیر فرایندهای نوین غذایی بر کیفیت مواد غذایی آگاهی یابد.
جلسه هشتم: آشنایی با غنی سازی موادغذایی
با انواع تکنیک های غنی سازی مواد غذایی و اهداف غنی سازی آشنا شود.
منابع
• اثر فرایند بر ایمنی و کیفیت مواد غذایی. ترجمه دکتر شهیدی. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد
• تاثیر فرایند بر ارزش غذاها. دکتر راست منش و ژاله شادمان. انتشارات مرز دانش.
• اصول تکنولوژی نگهداری مواد غذایی. دکتر فاطمی. شرکت سهامی انتشار
• Processing effects on safety and quality of foods. Enrique Ortega-Rivas. CRC Press, 2010
• Food processing hand book, J.Brennan, 2006.