انتخاب رشته علوم تغذیه

دانشگاههای پیشرو در رشته علوم تغذیه در مقطع کارشناسی  :

دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی، تبریز، اصفهان، اهواز و شیراز از دانشگاههای پیشرو در رشته تغذیه در مقطع کارشناسی بوده اند وبه مرور تاسیس رشته تغذیه در مقاطع مختلف در دانشگاههای دیگر علوم پزشکی کشور انجام شده است.

دانشگاههای دارای رشته علوم تغذیه :

در کنکور سراسری سال 1398 طبق لیست زیر پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی تغذیه در دانشگاههای کشور انجام شده است.

دانشگاههای دولتی
1) دانشگاه علوم پزشکی اراک  (20 نفر)

2) دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (22 نفر)

3) دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله تهران (10 نفر مرد)

4) دانشگاه علوم پزشکی بوشهر (26نفر)

5) دانشگاه علوم پزشکی تبریز (26 نفر)

6) دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (20 نفر)

7) دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بجنورد (25 نفر)

8) دانشگاه علوم پزشکی زابل (20 نفر)

9) دانشگاه علوم پزشکی زاهدان (17 نفر)

10) دانشگاه علوم پزشکی زنجان  (25 نفر)

11) دانشگاه علوم پزشکی سمنان آرادان (25 نفر)

12) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران (25 نفر)

13) دانشگاه علوم پزشکی شیراز سپیدان  (20 نفر)

14) دانشگاه علوم پزشکی کاشان (25 نفر)

15) دانشگاه علوم پزشکی کرمان (25 نفر)

16) دانشگاه علوم پزشکی گرگان (22 نفر)

17) دانشگاه علوم پزشکی گناباد  (22 نفر)

18) دانشگاه علوم پزشکی لرستان (20 نفر)

19) دانشگاه علوم پزشکی همدان (20 نفر)

20) دانشگاه علوم پزشکی خلخال (20 نفر)

21) دانشگاه علوم پزشکی یاسوج  (25 نفر)

22) دانشگاه علوم پزشکی یزد (20 نفر)

23) دانشگاه علوم پزشکی شوشتر (20 نفر)

24) دانشگاه علوم پزشکی لارستان لوز  (22 نفر)

25) دانشگاه علوم پزشکی مراغه (20 نفر)

دانشگاه غیر انتفاعی
موسسه غیرانتفاعی علوم پزشکی وارستگان مشهد  ( 70 نفر)
دانشگاه آزاد اسلامی
1) دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند  (25 نفر)

2) دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند- خودگردان  (5 نفر)

3) دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران  (60 نفر)

چگونگی ادامه تحصیل رشته علوم تغذیه در مقاطع بالاتر :

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی تغذیه با توجه به علایق و استعدادهای خود در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای رشته تغذیه و یا رشته های دیگر می توانند به ادامه تحصیل بپردازند.

در صورتی که تمایل به ادامه تحصیل در گرایشهای رشته تغذیه داشته باشید، شامل رشته های زیر می باشند:

در مقطع کارشناسی ارشد :

  • علوم تغذیه ( دانشگاههای ارومیه، اصفهان، اهواز، ایران، آزاد اسلامی واحدعلوم و تحقیقات تهران، تبریز، تهران، زاهدان، شهید بهشتی، شیراز، کاشان، کرمانشاه، لرستان، مشهد)
  • تغذیه بالینی ( دانشگاههای ایران، تبریز، تهران، شهید بهشتی، شیراز، مشهد)
  • علوم بهداشتی در تغذیه ( دانشگاههای اصفهان، آزاد اسلامی واحدعلوم و تحقیقات تهران، تهران، شیراز، قزوین، یزد)
  • علوم تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه ( دانشگاه بقیه اله)
  • تغذیه ورزشی (دانشگاه تبریز)
  • همچنین
  • فیزیولوژی ورزشی گرایش تغذیه ورزشی ( دانشگاههای آزاد اسلامی واحدهای بابلسر، تبریز، رشت، شاهرود، شیراز، کرمانشاه، قزوین و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران)
  • فیزیولوژی ورزشی گرایش تغذیه ورزشی ( دانشگاههای غیرانتفاعی بینالود مشهد، رجا قزوین، زند شیراز، شمس گنبد کاووس، علامه قزوینی قزوین)

دارندگان مدرک کارشناسی تغذیه در رشته های زیر نیز می‌توانند در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند:

بهداشت وایمنی مواد غذایی، علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفی و بهداشتی، میکروب شناسی مواد غذایی، بیوشیمی بالینی، ژنتیک انسانی، سم شناسی، کنترل مواد خوراکی و آشامیدنی،  ارزیابی فناوری سلامت (HTA) ، فناوری اطلاعات سلامت، پدافند غیرعامل در نظام سلامت، رفاه اجتماعی، تاریخ علوم پزشکی، سلامت سالمندی، ترکیبات طبیعی و دارویی، زیست فن آوری پزشکی، علوم تشریحی، فیزیولوژی ورزشی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، انفورماتیک پزشکی،  ژورنالیسم پزشکی، سلامت و ترافیک، آموزش پزشکی، برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی، تکنولوژی آموزشی درعلوم پزشکی

در مقطع دکترای (Ph.D) علوم تغذیه :

1) دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ( 4 نفر)

2) دانشگاه علوم پزشکی اهواز ( 3 نفر)

3) دانشگاه علوم پزشکی ایران ( 2 نفر)

4) دانشگاه علوم پزشکی تبریز ( 4 نفر)

5) دانشگاه علوم پزشکی تهران ( 4 نفر)

6) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ( 3 نفر)

7) دانشگاه علوم پزشکی شیراز ( 3 نفر)

8) دانشگاه علوم پزشکی مشهد ( 3 نفر)

9) دانشگاه علوم پزشکی یزد ( 4 نفر)

آخرین رتبه قبولی علوم تغذیه دانشگاه دولتی روزانه منطقه 1 کنکور 97 – 98
رتبه در منطقه 1 رتبه کشوری شهر محل سکونت دانشگاه محل قبولی
6760 23574 شیراز دانشکده علوم پزشکی لارستان
5152 17705 شیراز دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
5079 17471 شیراز دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
4844 16597 اصفهان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور-اهواز
4545 15522 اصفهان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
4440 15112 مشهد دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی – بجنورد
4241 14334 شیراز دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور-اهواز
4236 14318 مشهد دانشگاه علوم پزشکی شیراز
4224 14266 مشهد دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی – بجنورد
4170 14068 تهران دانشگاه علوم پزشکی سمنان

آخرین رتبه قبولی علوم تغذیه دانشگاه دولتی روزانه منطقه 2 کنکور 97 – 98

رتبه در منطقه 2 رتبه کشوری شهر محل سکونت دانشگاه قبولی
14752 32024 خرم آباد دانشگاه علوم پزشکی لرستان – خرم اباد
14515 31518 خرم آباد دانشگاه علوم پزشکی لرستان – خرم اباد
12113 26111 کرمانشاه دانشگاه علوم پزشکی زابل
11560 24880 قزوین دانشگاه علوم پزشکی زابل
11243 24216 کرمان دانشگاه علوم پزشکی زابل
11100 23890 اهواز دانشکده علوم پزشکی شوشتر
10990 23661 کرمانشاه دانشگاه علوم پزشکی زابل
10361 22183 اهواز دانشگاه علوم پزشکی زابل
10271 21977 رشت دانشکده علوم پزشکی مراغه
10234 21889 رودسر دانشکده علوم پزشکی مراغه

آخرین رتبه قبولی علوم تغذیه دانشگاه دولتی روزانه منطقه 3 کنکور 97 – 98

رتبه در منطقه 3 رتبه کشوری شهر محل سکونت دانشگاه قبولی
21002 71244 زابل دانشگاه علوم پزشکی زابل
17845 61998 سراوان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
12231 44698 گچساران دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
11040 40865 گچساران دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
10714 39795 یاسوج دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
9865 37045 گرگان دانشکده علوم پزشکی شوشتر
9751 36658 دهدشت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
9554 36027 گچساران دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
8731 33284 سعادت شهر دانشکده علوم پزشکی لارستان
8621 32933 اشنویه دانشکده علوم پزشکی مراغه

ظرفیت رشته تغذیه در کنکور:

در کنکور سراسری سال 1398 ظرفیت پذیرش رشته تغذیه در کل کشور 450 نفر می باشد.

تفاوت دانشگاه آزاد با دانشگاه غیر انتفاعی در رشته تغذیه و رژیم درمانی:

  • تنها دانشگاه غیر انتفاعی علوم پزشکی وارستگان مجوز رشته تغذیه و رژیم درمانی را از وزارت بهداشت کسب نموده است اما واحد های مختلف دانشگاه آزاد نیز مجوز این رشته را دارند.
  • از لحاظ شهریه تفاوت قابل ملاحظه ایی بین این دو واحد دانشگاهی وجود ندارد.
  • از لحاظ امکانات آموزشی علوم پزشکی وارستگان خیلی مجهز تر از واحد های دانشگاه آزاد می باشد .

 

شرایط بورسیه خارج از کشوردر رشته علوم تغذیه

      • شرایط سنی مناسب بین 18تا 35 سال
      • دارا بودن مدرک زبان بین المللی قابل تایید مانند آیلتس آکادمیک (حداقل6.5) که نمرات بین 7.5تا 8 شانس انتخاب بالاتری دارند واین مدرک دو سال اعتبار خواهد داشت.
      • معدل بالا بین 17.5 تا 20(معادل سازی طبق (GPA انجام میشود.
      • دارا بودن فعالیتهای علمی شامل مقالات GSI دار و پوستر پرزنت،تالیف کتاب.
      • سابقه و فعالیت کاری و شغلی مناسب رشته تغذیه
      • داشتن نامه معرفی از طرف ریاست دانشگاه یا محل کار
      • تایپ نامه انگیزشی جهت بیان کامل هدف بورسیه و ادامه تحصیل در کشور مربوطه
      • داشتن رزومه ،ترجمه رسمی حاوی مهر تایید تمامی مدارک تحصیلی و ریزنمرات
      • داشتن پروپوزال مورد علاقه استاد و دانشجوبرای بورسیه در مقطع دکترا

تفاوت رشته تغذیه با علوم و صنایع غذایی:

اصول علم تغذیه به ارزش گذاری مواد غذایی، نحوه تغذیه مناسب جهت حفظ سلامت بدن و رژیم درمانی می پردازد. لذا هدف کارشناسان این رشته پیشگیری از بیماری های مرتبط با تغذیه و کمک به درمان آنها از طریق ارائه رژیم های غذایی مناسب و کارامد است. همچنین شناخت مشکلات تغذیه ای جامعه و علل مؤثر بر آن، افزایش سواد تغذیه ای جامعه و مدیریت بخش غذا در مراکز مختلف از جمله بیمارستان ها نیز از دیگر رسالت های کارشناسان تغذیه است.

این در حالیست که رشته علوم و صنایع غذایی به آخرین دستاوردهای علمی و کاربردی در حوزه تولید، فرآوری و کنترل کیفیت محصولات غذایی می‌پردازد و با در نظر گرفتن نیاز‌های غذایی جامعه سعی در تولید محصولات غذایی سالم، با کیفیت و با حداقل ضایعات می‌نماید. تهیه مواد غذایی با ارزش غذایی بالا توسط فرمولاسیون‌های جدید، ارزیابی و آنالیز ترکیبات متشکله مواد غذایی، غنی سازی محصولات غذایی، آشنایی با بسته‌بندی‌های مختلف در صنعت غذا و راهکارهای افزایش ماندگاری مواد غذایی در عین حفظ کیفیت اولیه و همچنین شناخت آثار نامطلوب فرآیندهای مختلف بر ارزش غذا و ارائه راهکار مناسب از اهداف تربیت کارشناس علوم و صنایع غذایی است.

در یک توضیح کوتاه می‌توان گفت که تفاوت رشته تغذیه با علوم صنایع غذایی در این است که تغذیه علم طولانی تر کردن عمر انسان‌ها با استفاده از غذای سالم و مناسب است، در حالیکه رشته علوم و صنایع غذایی در جهت تهیه این غذاها، نظارت و کنترل کیفی آنها و طولانی کردن عمر غذاها گام برمیدارد.

دروس اختصاصی رشته علوم تغذیه:

  • شیمی مواد غذایی
  • میکروب شناسی مواد غذایی
  • بهداشت و مسمومیتهای غذایی
  • اصول نگهداری مواد غذایی
  • اثر فرآیند بر ارزش مواد خوراکینام درس
  • بیوشیمی متابولیسم
  • اصول ایمونولوژی
  • اصطلاحات پزشکی
  • زبان تخصصی تغذیه
  • پاتو فیزیولوژی1
  • پاتو فیزیولوژی2
  • تغذیه اساسی 1
  • تغذیه اساسی 2
  • فیزیولوژی تغذیه
  • اصول تنظیم برنامه های غذایی
  • دارو شناسی
  • تداخل غذا -دارو
  • مکمل های غذایی
  • مدیریت خدمات غذایی
  • کاربرد رایانه در علوم تغذیه
  • اکولوژی غذا و تغذیه
  • ژنتیک و تغذیه
  • ارزیابی وضعیت تغذیه
  • بیماریهای ناشی از سوء تغذیه
  • تغذیه در دوره های زندگیم درس
  • تغذیه گروه های ویژه
  • اصول آموزش و مشاور تغذیه
  • اصول برنامه ریزی در تغذیه جامعه
  • خدمات تغذیه ای در مراقبت های اولیه بهداشتی
  • روش تحقیق در علوم تغذیه
  • رژیم درمانی 1
  • رژیم درمانی 2
  • رژیم درمانی 3
  • رژیم درمانی 4
  • آشنایی با تفسیر داده های پاراکلینیکی
  • سمینار
  • پروژه

جایگاه شغلی در حال حاضر رشته علوم تغذیه

رشته تغذیه در حال حاضر جز رشتههای برتر پیراپزشکی در کنار فیزیوتراپی ، بینایی سنجی ، علوم آزمایشگاهی و… به شمار می رود. زیرا توجه به موضوع تغذیه و اهمیت و تاثیر آن بر روح و جسم انسانها باعث شده است که این رشته در سطر اول رشتههای پیراپزشکی قرار گیرد و هر سال میزان محبوبیت این رشته در جامعه پیراپزشکی نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته باشد و با توجه به افزایش نیاز فعالیتهای پیشگیرانه نظام سلامت جایگاه رشته تغذیه به ثبات بیشتری نسبت به سالهای گذشته رسیده است که می‌تواند در سطح مختلف نظام بهداشت و درمان مشغول به کار شود. .

آینده شغلی رشته علوم تغذیه

رشته تغذیه از معدود رشته های پیراپزشکی می باشد که دارای تنوع بالایی از موقعیت شغلی در عناوین مختلف در سطح نظام سلامت می باشد به گونه ای که یک کارشناس تغذیه بعد از فارغ التحصیلی دارای حق انتخاب گستردهای برای جایگاه شغلی خود میباشد به گونهای که میتواند در هریک از جایگاه های زیر به عنو.ان یک کارشناس مشغول به فعالیت گردد:

      1. کارشناس بخش تغذیه در  مراکز بهداشتی درمانی
      2. مسئول تغذیه معاونت بهداشتی و معاونت درمان
      3. مشاوره بخش تغذیه در مراکز ارائه کننده خدمات غذایی مانند کترینگ های هوایی، بیمارستان ها و ..
      4. مشاور بالینی تغذیه در بخش های مختلف بیمارستانی و کلینیک های تخصصی
      5. مشاور و مسئول فنی در کارخانجات تولید کننده مواد غذایی
      6. ارائه مشاوره و رژیم درمانی تخصصی در دفاتر مشاوره خصوصی تغذیه
      7. مشاور امور پژوهشی در مراکز تحقیقاتی شهری و استانی
      8. کمک در برنامه ریزی و مدیریت تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه در سیاست گذاری های کلان تغذیه در جامعه و انیستیتوهای تحقیقاتی
      9. فعالیت به عنوان مشاور سلامت تغذیه در سیستم آموزش و پرورش و مدارس تحت پوشش
      10. مشاوره تغذیه در برنامه های ورزشی و فعالیت در باشگاه های ورزشی و تیم های ورزشی شهرستانی و کشوری
      11. مشاوره به عنوان کارشناس تغذیه سلامت سالمندان در مراکز نگه داری سالمندان به صورت خصوصی و دولتی
      12. مشاور تغذیه در مراکز نگه داری معلولین و جانبازان و ارگان های تحت نظارت بهزیستی
      13. کارشناس امور تغذیه در سازمان تامین اجتماعی استانی و کشوری
      14. در مقاطع دکترا و بالاتر فعالیت آموزشی و آکادمیک در دانشگاه های زیر نظر وزارت بهداشت

درآمد یا حقوق کارشناس تغذیه

اطلاعات دقیقی از میزان درآمد کارشناسان و متخصصین تغذیه در ایران موجود نمی باشد ، آن دسته از متخصصانی که در بخش های دولتی مشغول به کار میباشد مطابق با قانون مدیریت خدمات کشور حقوق دریافت میکنند که به طور میانگین دو میلیون و پانصد میباشد که با توجه به سابقه کار و دریافت کارانه افزایش خواهد داشت  و آن دسته از متخصصانی که در بخش خصوصی فعالیت دارند بسته به میزان تجربه ، مهارت و کیفیت کار خود درآمدهای متفاوتی کسب می کنند که متوسط از ماهانه 2 میلیون تا 30 میلیون تومان می تواند متغییر باشد.

بازار کار کارشناس تغذیه در ایران  و جهان

کارشناسان تغذیه در ایران و جهان در حوزه های بهداشت، درمان، صنعت، آموزش و پژوهش فعالیت دارند. این رشته جزو رشته های برتر به شمار می رود و در حوزه های تعیین شده سطوح مختلف کاری را در بر می گیرد

    •  کار اصلی کارشناسان تغذیه در حوزه بهداشت پیشگیری اولیه و ثانویه از بروز بیماری های غیرواگیردار از طریق مشاوره تغذیه می باشد. این حوزه کاری از مشاوره تغذیه در سطوح اولیه بهداشت تا برنامه ریزی در سازمان بهداشت جهانی جهت کنترل مشکلات مرتبط با بهداشت و تغذیه در نقاط مختلف دنیا را شامل می شود.
    •  فعالیت کارشناسان تغذیه در حوزه درمان مرتبط با مشاوره و ویزیت تغذیه در بالین بیماران می باشد. رژیم شناسان رسمی در بیمارستان به ارزیابی وضعیت تغذیه و تنظیم رژیم غذایی می پردازند
    • کارشناسان تغذیه در حوزه صنعت به کنترل وضعیت تغذیه در کارکنان شاغل در صنایع می پردازند. در این حوزه ارزیابی، تنظیم برنامه غذایی و نظارت بر فرآیند غذا از وظایف مهم کارشناسان تغذیه به شمار می رود
    •  آموزش تغذیه در سطوح مختلف از آموزش برای عموم تا آموزش دانشگاهی علوم تغذیه را شامل می شود.
    •  پژوهش در حوزه تغذیه در سازمان های بین المللی، انجمن های علمی تغذیه و در دانشگاه ها انجام می شود. و تاثیر تغذیه بر سلامت و بیماری یا ارتباط علم تغذیه با سایر حوزه های پزشکی مورد سنجش قرار می گیرد

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!