اهداف درس
در پایان این درس دانشجو باید نسبت به انواع تداخلات (برهمکنشها) غذا و دارو آشنایی داشته باشد و در توصیههای غذایی با رژیم درمانی به افراد مختلف با استفاده از علم کسب شده تاثیرات منفی یا مثبت این تداخلات را لحاظ کند.
شرح درس:
در این درس تاثیر مواد غذایی بر جذب و اثربخشی داروها از یک سو و عوارض جانبی نامطلوب بعضی داروها بر وضعیت تغذیه فرد از سویی دیگر، مورد بخث قرار میگیرد.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: مقدمه و کلیات تداخل غذا-دارو
دانشجویان با کلیاتی از تداخل غذا دارو و افرادی که در معرض خطر هستند آشنا می شوند
جلسه دوم: اثرات داروها بر روی دریافت مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که دریافت مواد غذایی را از طریق تاثیر بر سیستم اعصاب و عوامل محیطی کاهش میدهند، آشنا خواهند شد.
جلسه سوم: اثرات داروها بر روی دریافت مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که دریافت مواد غذایی را افزایش میدهند، آشنا خواهند شد.
جلسه چهارم: اثرات داروها بر روی دریافت مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که از طریق ایجاد واکنشهای مضر بر دریافت مواد غذایی تاثیر می گذارند، آشنا خواهند شد
جلسه پنجم: اثرات داروها بر روی جذب مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که از طریق زمان ترانزیت، تشکیل کمپلکس و اثرات گوارشی بر جذب مواد تاثیر میگذارند، آشنا خواهند شد.
جلسه ششم: اثرات داروها بر روی جذب مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که از طریق اثر مستقیم بر سلولهای مخاطی و آنزیمهای گوارشی بر جذب مواد تاثیر میگذارند، آشنا خواهند شد.
جلسه هفتم: اثرات داروها بر روی متابولیسم مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که بر متابولیسم درشتمغذیها تاثیر میگذارند، آشنا خواهند شد.
جلسه هشتم: اثرات داروها بر روی متابولیسم مواد مغذی
دانشجویان با داروهایی که بر متابولیسم ریزمغذیها تاثیر میگذارند، آشنا خواهند شد.
منابع
- Krause’s Food & the Nutrition Care Process
- Modern Nutrition in Health and Disease
- Handbook of Drug-Nutrient Interactions