تاریخچه رشته علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)
تاریخچه رشته علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)به این صورت است که برای اولین بار در سال ۱۳۴۰، انستیتو خواروبار و تغذیه ایران ( که امروزه به انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور تغییر نام یافته است) نسبت به آموزش تغذیه و شیمی موادغذایی در مقطع کارشناسی اقدام نمود. گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی نیز در سال 1342 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به عنوان اولین گروه آموزشی در رشته صنایع غذایی در کشور تأسیس شد که وابسته به کد رشته های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، اما در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز رشته ای با عنوان رشته علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفی و بهداشتی در سال 1386 تاسیس شده که به تربیت نیروی متخصص درحیطه کنترل کیفی و بهداشتی موادغذایی میپردازد.
معرفی رشته علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)
رشته علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفی و بهداشتی درباره چیست؟
رشته کنترل کیفی و بهداشتی رشته ای است که در آن دانشجویان با ایمنی و ارزیابی کیفیت میکروبی، شیمیایی و فیزیکی غذا آشنا میشوند. خصوصا کیفیت بهداشتی غذا و روشهای مدیریت بهداشت از مزرعه تا مصرف کننده در این شاخه از صنایع غذایی مورد توجه است.
این رشته برای چه کسانی مناسب است؟
علوم و صنایع غذایی مناسب کسانی است که شیمی، زیست و ریاضی نسبتاً خوبی دارند، به جزییات توجه می کنند و به حوزه مواد غذایی علاقهمند هستند.
پس اگر شرایط زیر را دارید رشته علوم و صنایع غذایی، به احتمال زیاد، انتخاب مناسبی برای شماست.
- حوصله ساعات طولانی کار در کارخانهها را دارید.
- به نکات ظریف بهداشتی، اهمیت میدهید.
- به کار گروهی علاقمند هستید.
- از توان جسمی مناسب برخوردارید.
- به جزئیات، دقت میکنید.
- حوصله کار با دستگاههای پیچیده آزمایشگاهی را دارید.
- عاشق زیست و شیمی هستید.
بازار کار این رشته کجاست؟
1- کارشناس در نظام غذا و تغذیه کشور
داشتن نقش کارشناسی در مراکز تصمیم گیری و اجرایی نظام غذا و تغذیه کشور
نظارت بر جمع آوری و ثبت آمار از آلودگی های مواد غذایی، بیماری ها و مسمومیت ها
همکاری در تدوین مقررات آیین نامه ها و استانداردهای مواد غذایی
2-مسئول فنی و کنترل کیفی در واحدهای تولیدی
نظارت و کنترل بر مواد اولیه خام در مراحل مختلف فرآیند و محصول نهایی
نظارت و کنترل بر عملکرد ماشین آلات، دستگاهها و سیستمهای ایمنی در واحدهای تولیدی
نظارت و کنترل بر فرمولاسیون موادغذایی برای تولید موادغذایی سالم و با کیفیت
3-پژوهشگر، کارشناس و مدرس در آزمایشگاههای تحقیقاتی و تخصصی مواد غذایی
انجام آزمایشات لازم برای تجزیه و شناخت ویژگی های موادغذایی
مقایسه محصول با قوانین و مقررات و استانداردهای ملی و بین المللی
تجزیه و تحلیل یافته های آزمایشگاهی
اصلاح و رفع معایب محصول تا حصول نتیجه مطلوب
تدریس در مراکز آموزشی (کتابهای مرتبط با رشته علوم و صنایع غذایی را اینجا ببینید)
آموزش و آگاهی به جامعه در رابطه با ایمنی موادغذایی به منظور حفظ و ارتقاء سلامتی
4-کارآفرین در صورت داشتن سرمایه کافی
– تاسیس کارخانه موادغذایی
– تاسیس آزمایشگاه کنترل کیفی موادغذایی
امکان استخدام و جذب فارغ التحصیلان رشته علوم و صنایع غذایی در برخی از وزارتخانهها وسازمانها، از جمله:
- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- اداره نظارت بر غذا و دارو
- انسیتو تغذیه و صنایع غذایی
- انستیتو پاستور ایران
- سازمان بهزیستی کشور
- شرکت توسعه صنایع پزشکی
- انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور
- سازمان ملی استاندارد ایران
- وزارت جهاد سازندگی
- وزارت صنعت، معدن، تجارت
- وزارت جهاد کشاورزی
چه دروسی در این رشته تدریس می شوند؟
دروس علوم پایه: ریاضیات، فیزیک، شیمی، بیوشیمی، فیزیولوژی، تغذیه، کامپیوتر و آمار حیاتی
دروس اصلی صنایع غذایی: میکروبیولوژی موادغذایی، مسمومیت های غذایی، اصول و روشهای نگهداری موادغذایی، تجزیه دستگاهی موادغذایی، بهداشت و ایمنی موادغذایی
دروس تخصصی صنایع غذایی: کنترل کیفیت موادغذایی، اثر فرایند بر موادغذایی، صنایع : غلات، کنسرو سازی، گوشت، لبنیات، روغن، قند و بسته بندی
چیدمان ترمی دروس در علوم و صنایع غذایی را اینجا مشاهده کنید
ظرفیت دانشگاههای دارای رشته علوم و صنایع غذایی کشور در سال 1400
دانشگاه | نحوه پذیرش | دوره تحصیلی | عنوان رشته | ظرفیت |
علوم پزشکی تبریز | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | 22 |
علوم پزشکی مراغه | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | روزانه (15) شهریه پرداز (5) |
علوم پزشکی شهید بهشتی | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | روزانه (28) شهریه پرداز (14) |
علوم پزشکی نیشابور | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | 15 |
علوم پزشکی سمنان (شهرستان آرادان) | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | 25 |
علوم پزشکی زاهدان | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | 20 |
علوم پزشکی کرمانشاه | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | روزانه (20) شهریه پرداز (8) |
علوم پزشکی یاسوج | با آزمون | روزانه | علوم و صنایع غذایی | 20 |
علوم پزشکی وارستگان | با آزمون | شهریه پرداز | علوم و صنایع غذایی | 15 |
منابع کنکور کارشناسی ارشد و دکتری علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی) را اینجا ببینید.
اهداف و چشمانداز گروه علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفی و بهداشتی علوم پزشکی وارستگان
• فراهم نمودن سطح بالایی از کیفیت آموزشی در رشته کنترل کیفی مواد غذایی در بین دانشگاه های شرق کشور
• تربیت دانشجویان دانش مدار و مهارت محور با بالاترین میزان اشتغال در صنایع غذایی کشور
برای آشنایی با اعضای هیات علمی گروه علوم و صنایع غذایی اینجا کلیک کنید.
اهداف:
• کوشش در جهت ایجاد بستر مناسب برای گسترش و ترفیع علوم و صنایع غذایی، کنترل کیفیت و بهداشت مواد غذایی از تولید تا مصرف• فراهم نمودن زمینه همکاری های علمی با افراد و مراکز علمی – پژوهشی، سازمان های دولتی و غیر دولتی داخلی و بین المللی براساس ضوابط دانشگاه
• تربیت نیروهای کارآمد در ایمنی و بهداشت مواد غذایی جهت کنترل بیماریهای ناشی از غذا و در نتیجه ارتقا سطح بهداشتی و کیفی مواد غذایی در جامعه (امکانات و تجهیزات گروه علوم و صنایع غذایی علوم پزشکی وارستگان را اینجا ببینید.)
افیلیشن
فارسی:
- گروه علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی) ، مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان، مشهد، ایران
انگلیسی:
- Department of food science and technology, Varastegan Institute for Medical Sciences , Mashhad, Iran
ویدیوی معرفی رشته صنایع غذایی ( گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)