تاریخچه رشته علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)

در رابطه با تاریخچه رشته علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفی به این صورت است که برای اولین بار در سال ۱۳۴۰، انستیتو خواروبار و تغذیه ایران ( که امروزه به انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور تغییر نام یافته است) نسبت به آموزش تغذیه و شیمی موادغذایی در مقطع کارشناسی اقدام نمود.
گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی نیز در سال 1342 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به عنوان اولین گروه آموزشی در رشته صنایع غذایی در کشور تأسیس شد که وابسته به کد رشته های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، اما در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز رشته ای با عنوان علوم وصنایع غذایی گرایش کنترل کیفی و بهداشتی در سال 1386 تاسیس شده که به تربیت نیروی متخصص درحیطه کنترل کیفی و بهداشتی موادغذایی میپردازد.
معرفی رشته علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)
رشته علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفی و بهداشتی درباره چیست؟
رشته کنترل کیفی و بهداشتی رشته ای است که در آن دانشجویان با ایمنی و ارزیابی کیفیت میکروبی، شیمیایی و فیزیکی غذا آشنا میشوند. خصوصا کیفیت بهداشتی غذا و روشهای مدیریت بهداشت از مزرعه تا مصرف کننده در این شاخه از صنایع غذایی مورد توجه است.
این رشته برای چه کسانی مناسب است؟
علوم و صنایع غذایی مناسب کسانی است که شیمی، زیست و ریاضی نسبتاً خوبی دارند، به جزییات توجه می کنند و به حوزه مواد غذایی علاقهمند هستند.
پس اگر
- حوصله ساعات طولانی کار در کارخانهها را دارید.
- به نکات ظریف بهداشتی، اهمیت میدهید.
- به کار گروهی علاقمند هستید.
- از توان جسمی مناسب برخوردارید.
- به جزئیات، دقت میکنید.
- حوصله کار با دستگاههای پیچیده آزمایشگاهی را دارید.
- عاشق زیست و شیمی هستید.
رشته علوم و صنایع غذایی، به احتمال زیاد، انتخاب مناسبی برای شماست
بازار کار این رشته کجاست؟
1- کارشناس در نظام غذا و تغذیه کشور
داشتن نقش کارشناسی در مراکز تصمیم گیری و اجرایی نظام غذا و تغذیه کشور
نظارت بر جمع آوری و ثبت آمار از آلودگی های مواد غذایی، بیماری ها و مسمومیت ها
همکاری در تدوین مقررات آیین نامه ها و استانداردهای مواد غذایی
2-مسئول فنی و کنترل کیفی در واحدهای تولیدی
نظارت و کنترل بر مواد اولیه خام در مراحل مختلف فرآیند و محصول نهایی
نظارت و کنترل بر عملکرد ماشین آلات، دستگاهها و سیستمهای ایمنی در واحدهای تولیدی
نظارت و کنترل بر فرمولاسیون موادغذایی برای تولید موادغذایی سالم و با کیفیت
3-پژوهشگر، کارشناس و مدرس در آزمایشگاههای تحقیقاتی و تخصصی مواد غذایی
انجام آزمایشات لازم برای تجزیه و شناخت ویژگی های موادغذایی
مقایسه محصول با قوانین و مقررات و استانداردهای ملی و بین المللی
تجزیه و تحلیل یافته های آزمایشگاهی
اصلاح و رفع معایب محصول تا حصول نتیجه مطلوب
تدریس در مراکز آموزشی
آموزش و آگاهی به جامعه در رابطه با ایمنی موادغذایی به منظور حفظ و ارتقاء سلامتی
4-کارآفرین در صورت داشتن سرمایه کافی
– تاسیس کارخانه موادغذایی
– تاسیس آزمایشگاه کنترل کیفی موادغذایی
امکان استخدام و جذب فارغ التحصیلان رشته علوم و صنایع غذایی در برخی از وزارتخانهها وسازمانها، از جمله:
- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- اداره نظارت بر غذا و دارو
- انسیتو تغذیه و صنایع غذایی
- انستیتو پاستور ایران
- سازمان بهزیستی کشور
- شرکت توسعه صنایع پزشکی
- انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور
- سازمان ملی استاندارد ایران
- وزارت جهاد سازندگی
- وزارت صنعت، معدن، تجارت
- وزارت جهاد کشاورزی
چه دروسی در این رشته تدریس می شوند؟
دروس علوم پایه: ریاضیات، فیزیک، شیمی، بیوشیمی، فیزیولوژی، تغذیه، کامپیوتر و آمار حیاتی
دروس اصلی صنایع غذایی: میکروبیولوژی موادغذایی، مسمومیت های غذایی، اصول و روشهای نگهداری موادغذایی، تجزیه دستگاهی موادغذایی، بهداشت و ایمنی موادغذایی
دروس تخصصی صنایع غذایی: کنترل کیفیت موادغذایی، اثر فرایند بر موادغذایی، صنایع : غلات، کنسرو سازی، گوشت، لبنیات، روغن، قند و بسته بندی
چیدمان ترمی دروس در علوم و صنایع غذایی را اینجا مشاهده کنید
افیلیشن
فارسی:
- گروه علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی) ، مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان، مشهد، ایران
انگلیسی:
- Department of food science and technology, Varastegan Institute for Medical Sciences , Mashhad, Iran
ویدیوی معرفی رشته صنایع غذایی ( گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)