نام و کد درسژنتیک و تغذیه
تعداد واحد1 واحد
تعداد جلسات8 جلسه
پیش نیازتغذیه اساسی 1 و 2
استاد درسدکتر محمد نصرتی
پست الکترونیک استادnosratim@varastegan.ac.ir

اهداف درس

  • در پایان این دوره انتظار می‌رود دانشجویان با اصول ژنتیک و وراثت و همچنین با رابطه ژنتیک و تغذیه آشنا شوند.

شرح درس:

نظر بر اینکه ژنتیک با تغذیه رابطه نزدیکی دارد، لذا دانستن مفاهیم اولیه علم ژنتیک و رابطه آن با تغذیه از ضروریات برای رشته کارشناسی تغذیه است.

سرفصل های هر جلسه

جلسه اول: ساختار و عملکرد ژنها و کروموزوم‌ها

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
ساختمان و عملکرد ژنها، DNA و کروموزوم
تعریف ژنتیک و ساختار و عملکرد ژنومیک
ژنومیک، پروتئومیک و متابولومیک در سلول

جلسه دوم: ساختار و عملکرد ژنها و کروموزوم‌ها

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف اجزای سازنده نوکلئوتید، اسیدهای نوکلئیک و ساختار کروماتینی
– نقش ساختارهای DNA در حفظ ماده وراثتی و هتروکروماتین

جلسه سوم: اساس مولکولی ژنتیک

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– ایزوفرم های DNA
– معرفی انواع جهش¬های ژنی

جلسه چهارم: اساس مولکولی ژنتیک

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف واریانس نوکلئوتیدی- پلی مرفیسم (چند شکلی ژنی)
– جهشها و اختلالات کروموزومی

جلسه پنجم: اساس مولکولی ژنتیک

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف نوکلئوزوم و آشنایی با ساختاربندی هیستونی و عوامل اپیژنتیکی در پروکاریوت¬ها و یوکاریوت¬ها

جلسه ششم: Nutrigenetics

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف Nutrigenetics
– نمونه ای از نقش عوامل مولکولی بر متابولیسم درشت مغذیها

جلسه هفتم: Nutrigenomics

دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف Nutrigenomics
-درشت مغذیها و متابولیسم درشت مغذیها و بیان ژن

جلسه هشتم: تلومر

دانشجویان بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف و عملکرد تلومر
– عوامل تغذیه‌ای موثر بر آن

جلسه نهم: پرسش و پاسخ + حل کیس

باید به تمامی تفسیر های آزمایشگاهی تسلط داشته باشد.

منابع

اصول ژنتیک
Harvey Lodish: Molecular Cell Biology, 8th edition; 2016
Geoffrey M. Cooper: The Cell: A Molecular Approaches, 4th edition; 2004
Maurice Edward Shils. Modern Nutrition in Health and Disease

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!