اهداف درس
- در پایان این دوره انتظار میرود دانشجویان با اصول ژنتیک و وراثت و همچنین با رابطه ژنتیک و تغذیه آشنا شوند.
شرح درس:
نظر بر اینکه ژنتیک با تغذیه رابطه نزدیکی دارد، لذا دانستن مفاهیم اولیه علم ژنتیک و رابطه آن با تغذیه از ضروریات برای رشته کارشناسی تغذیه است.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: ساختار و عملکرد ژنها و کروموزومها
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
ساختمان و عملکرد ژنها، DNA و کروموزوم
تعریف ژنتیک و ساختار و عملکرد ژنومیک
ژنومیک، پروتئومیک و متابولومیک در سلول
جلسه دوم: ساختار و عملکرد ژنها و کروموزومها
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف اجزای سازنده نوکلئوتید، اسیدهای نوکلئیک و ساختار کروماتینی
– نقش ساختارهای DNA در حفظ ماده وراثتی و هتروکروماتین
جلسه سوم: اساس مولکولی ژنتیک
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– ایزوفرم های DNA
– معرفی انواع جهش¬های ژنی
جلسه چهارم: اساس مولکولی ژنتیک
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف واریانس نوکلئوتیدی- پلی مرفیسم (چند شکلی ژنی)
– جهشها و اختلالات کروموزومی
جلسه پنجم: اساس مولکولی ژنتیک
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف نوکلئوزوم و آشنایی با ساختاربندی هیستونی و عوامل اپیژنتیکی در پروکاریوت¬ها و یوکاریوت¬ها
جلسه ششم: Nutrigenetics
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف Nutrigenetics
– نمونه ای از نقش عوامل مولکولی بر متابولیسم درشت مغذیها
جلسه هفتم: Nutrigenomics
دانشجو بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف Nutrigenomics
-درشت مغذیها و متابولیسم درشت مغذیها و بیان ژن
جلسه هشتم: تلومر
دانشجویان بتواند موارد زیر را توضیح دهد:
– تعریف و عملکرد تلومر
– عوامل تغذیهای موثر بر آن
جلسه نهم: پرسش و پاسخ + حل کیس
باید به تمامی تفسیر های آزمایشگاهی تسلط داشته باشد.
منابع
اصول ژنتیک
Harvey Lodish: Molecular Cell Biology, 8th edition; 2016
Geoffrey M. Cooper: The Cell: A Molecular Approaches, 4th edition; 2004
Maurice Edward Shils. Modern Nutrition in Health and Disease