اهداف درس
در پایان این درس دانشجو باید بتواند با اجزاء برنامه ها و خدمات تغذیه ای موجود در نظام مراقبت های بهداشتی کشورآشنا شده و نقش کارشناس تغذیه در این برنامه ها را تشریح نماید.
شرح درس:
با توجه به این که کارشناسان تغذیه به عنوان مدیر سطوح میانی در نظام مراقبت های بهداشتی انجام وظیفه می نمایند، آشنایی آنها با PHC ، نوع خدمات و برنامه های تغذیه ای جاری در آن ضروری است.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در ایران و جهان
دانشحویان با تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در ایران و جهان آشنا خواهند شد.
جلسه دوم: تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در ایران و جهان
دانشحویان با تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در ایران و جهان آشنا خواهند شد.
جلسه سوم: مجموعهی مراقبتها و خدمات تغذیهای در برنامهی تحول سلامت
دانشجویان با اهداف ارائه خدمات تغذیه ای در نظام سلامت آشنا خواهند شد.
جلسه چهارم: مجموعهی مراقبتها و خدمات تغذیهای در برنامهی تحول سلامت
دانشجویان با مراقبت های تغذیه ای در نظام سلامت آشنا خواهند شد.
جلسه پنجم: مجموعهی مراقبتها و خدمات تغذیهای در برنامهی تحول سلامت
دانشجویان با شرح وظایف و اقدامات کارشناسان تغذیه در شبکه بهداشت آشنا خواهند شد.
جلسه ششم: بررسی غربالگری و فرم های ارزیابی تخصصی تغذیه در شبکه بهداشت
دانشجویان با غربالگری و فرم های ارزیابی تغذیه ای در نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان در شبکه بهداشت آشنا خواهند شد.
جلسه هفتم: برنامه های ملی بهبود تغذیه جامعه در ایران
دانشجویان با برنامه های ملی بهبود تغذیه جامعه در ایران آشنا خواهند شد.
جلسه هشتم: میان ترم
میان ترم
جلسه نهم: برنامه بهبود تغذیه کودکان و نوجوانان
دانشجویان با برنامه های بهبود تغذیه در کودکان و نوجوانان از قبیل پایگاه تغذیه سالم، شیر مدرسه، وعده غذایی در روستامهدها، مکملیاری و نموداری های رشد آشنا خواهند شد
جلسه دهم: برنامه مراقبت مادران باردار و شیرده
دانشجویان با برنامه های مراقبتی و حمایتی مادران باردار و شیرده آشنا خواهند شد
جلسه یازدهم: برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر 1
دانشجویان با برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر آشنا خواهند شد.
جلسه دوازدهم: امنیت غذایی
دانشجویان با عوامل موثر بر امنیت تغذیه و غذا آشنا خواهند شد.
جلسه سیزدهم: برنامه تغذیه تکمیلی
دانشجویان با برنامه تغذیه تکمیلی در نوزادان 6 ماهه تا 12 ماه آشنا خواهند شد.
جلسه چهاردهم: مدیریت تغذیه در بحران
دانشجویان با مدیریت تغذیه در بحران آشنا خواهند شد
جلسه پانزدهم: برنامه های غنی سازی و مکمل یاری با آهن و ید
دانشجویان با برنامه های غنی سازی و مکمل یاری با ید و آهن اشنا خواهند شد.
منابع
- مجموعه مراقبت ها و خدمات تغذیه ای در برنامه تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت ویژه مراقب سلامت،کارشناس تغذیه و پزشک
- خدمات سلامت سطح اول ویژه استفاده در شهر، حاشیه شهر و مناطق روستایی
- تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در کلیات خدمات بهداشتی با تأکید بر خدمات تغذیه ای
