نام و کد درسرژیم درمانی 3
تعداد واحد2 واحد
تعداد جلسات20 جلسه
پیش نیازرژیم درمانی 1 و 2
استاد درسدکتر منیره دهری - دکتر محمد نصرتی - دکتر پریسا زارعی شرق
پست الکترونیک استادdahrim@varastegan.ac.ir - nosratim@varastegan.ac.ir - zareip@varastegan.ac.ir

اهداف درس

پس از گذراندن این واحد دانشجو قادر خواهد بود نحوه تنظیم برنامه مراقبت تغذیه ای و درمان پزشکی تغذیه ای بیماری های کلیوی، دیابت ، استئوپروز، سندرم متابولیک، بیماریهای تیروئید و پاراتیروئید و اختلالات خوردن را فرا گیرد. در طول جلسات در زمینه اپیدمیولوژی، اتیولوژی، شاخص های ارزیابی وضع تغذیه، نحوه تنظیم انواع رژیم های درمانی در شرایط مختلف بالینی، توصیه های غذایی و نیز روش های تغییر شیوه و رفتار تغذیه ای دربیماریهای زیر بحث خواهد شد.

شرح درس:

  • آشنایی دانشجویان با رژیم درمانی در بیماران کلیوی
  • آشنایی با بیماری دیابت و توصیه های غذایی و رژیم درمانی
  • آشنایی با سندرم متابولیک و رژیم درمانی و توصیه‌های تغذیه‌ای
  • آشنایی با استئوپروز و رژیم درمانی و توصیه‌های تغذیه‌ای
  • آشنایی با بیماری‌های تیروئیدی، پاراتیروئیدی و غده‌ی فوق کلیوی، رژیم درمانی و توصیه‌های تغذیه‌ای
  • آشنایی با اختلالات خوردن و راهکارهای رژیمی درمان

سرفصل های هر جلسه

جلسه اول: بیماریهای کلیوی ، نارسایی مزمن کلیوی 1

اتیولوژی بیماری کلیوی و شاخص های ارزیابی بیماری را توضیح دهد. اثرات CKD بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید

جلسه دوم: نارسایی مزمن کلیوی 2

اثرات CKD بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار مبتلا به CKD

جلسه سوم: نارسایی مزمن کلیوی 3

اثرات CKD بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار مبتلا به CKD

جلسه چهارم: همودیالیز 4

اثرات همودیالیز بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار تحت همودیالیز

جلسه پنجم: نارسایی حاد کلیوی و سندرم نفروتیک 5

اتیولوژی نارسایی حاد کلیوی و سنرم نفروتیک را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار به سندرم نفروتیک

جلسه ششم: دیالیز صفاقی 6

اثرات دیالیز صفاقی بر وضعیت تغذیه ای را شرح دهد.
با توجه به اختلالات و عوارض ناشی از بیماری و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.
همراه با حل کیس بیمار تحت دیالیز صفاقی

جلسه هفتم: سنگهای کلیوی 7

اتیولوژی ایجاد سنگ و انواع سنگ های کلیوی را بشناسد
با توجه به نوع سنگ کلیوی و نیز داروهای دریافتی رژیم غذایی مناسبی برای بیمارتنظیم نماید.

جلسه هشتم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماری‌های تیروئیدی 1

فیزیولوژی تیروئید و شاخص‌های ارزیابی بیماری‌های تیروئیدی را شرح دهد.
اتیولوژی و علائم بیماری را توضیح دهد و توصیه‌های تغذیه‌ای مناسب برای بیمار مبتلا به کم‌کاری تیروئید ارائه دهد.

جلسه نهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماری‌های تیروئیدی 2

اتیولوژی و علائم بیماری را توضیح دهد و توصیه‌های تغذیه‌ای مناسب برای بیمار مبتلا به پر‌کاری تیروئید ارائه دهد

جلسه دهم: اختلالات خوردن 1

آشنایی با مدیریت تغذیه در انواع اختلالات خوردن

جلسه یازدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماری‌های پاراتیروئید و غده‌ی فوق کلیوی

اتیولوژی و علائم بیماری را توضیح دهد و توصیه‌های تغذیه‌ای مناسب برای بیمار مبتلا به اختلالات پاراتیروئید، سندروم کوشینگ و بیماری آدیسون ارائه دهد

جلسه دوازدهم: اختلالات خوردن 2

آشنایی با مدیریت تغذیه در انواع اختلالات خوردن

جلسه سیزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک

اجزای سندروم متابولیک را بشناسد و با نحوه‌ی مدیریت آنها آشنا شود.

جلسه چهاردهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به استئوپروز

اتیولوژی و نشانه‌های بیماری استئوپروز را توضیح دهد. توصیه‌های تغذیه‌ای مناسبی را به بیمار ارئه دهد.

جلسه پانزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 1

انواع دیابت و اتیولوژی آنها را توضیح دهد.
علایم بیماری را شرح دهد
شاخص های ارزیابی بیماری را توضیح دهد.

جلسه شانزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 2

اصول اولیه رژیم درمانی در دیابت و توضیح گلایسمیک ایندکس و گلایسمیک لود
اهمیت و نحوه رژیم درمانی و ورزش در دیابت را بیان کند .

جلسه هفدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 3

نحوه عملکرد داروها در بیماری دیابت و اثرات انسولین را بشناسد.

جلسه هجدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 4

عوارض دیابت شامل DKA , HHSرا بشناسد . با افزایش قند خون بدلیل پدیده های داون و سوموگی آشنا شود.
و حل کیس دیابت

جلسه نوزدهم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 5

قوانین تطابق انسولین با کربوهیدرات دریافتی را شناخته و قادر به تنظیم رژیم برای بیمار بر این اساس باشد. همراه با حل کیس بیمار دیابتی

جلسه بیستم: رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت 6

نکات مهم مربوط به دیابت در دوره های مختلف زندگی را بداند

منابع

  •  Krause’s Food & The nutrition Care Process (2017)
  •  Modern Nutrition in Health and Disease (2014). Catharine Ross, et al.
  •  Nutrition and diagnosis related care (2015). Escott-Stump ,et al.
  •  جزوات آموزشی کاراموزی تغذیه بالینی و رژیم درمانی– دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!